Orice persoană trimisă în judecată ar trebui să facă un pas în spate din funcţiile publice, a afirmat miercuri seara ministrul PNL al Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, la postul public de televiziune, cu referire la primarul din Iaşi, Mihai Chirica, trimis în judecată pentru fapte de abuz în serviciu, relatează agerpres.ro.
Întrebată care este raportarea sa vizavi de "penalul Chirica", ea a răspuns: "Aceeaşi faţă de orice persoană trimisă în judecată şi anume că ar trebui la un moment dat să facă un pas în spate din funcţiile publice, din demnităţile publice".
"Amintiţi-vă toată acţiunea mea politică din mandatul trecut, când Justiţia era pe punctul să fie îngenuncheată, şi eu nu pot să-mi schimb opiniile şi anume că Justiţia trebuie să funcţioneze şi instituţiile să fie talon de integritate", a adăugat Raluca Turcan, subliniind că trebuie aşteptată o decizie a PNL în acest caz. Ea a menţionat că întotdeauna priveşte prin sistemul propriu de valori şi se gândeşte cum ar reacţiona dacă ar ajunge să fie în aceeaşi situaţie.
Primarul Mihai Chirica a fost trimis în judecată pentru fapte de abuz în serviciu cu privire la achiziţia de către municipalitate, prin leasing operaţional, a unor autoturisme Skoda, conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Fapta pentru care Mihai Chirica este acuzat de procurori de abuz în serviciu ar fi fost comisă în 2013, când era viceprimar al Iaşiului şi înlocuitor al primarului de atunci, Gheorghe Nichita. Prejudiciul estimat este de circa 503.000 lei.
La scurt timp după ce informația a devenit publică, edilul ieșean a spus că este nevinovat, că are încredere deplină în actul de justiție, dorindu-și ca procesul în care este acuzat să se termine cât mai repede pentru a „nu afecta imaginea orașului nostru”. Nicio vorbă despre vreun „pas în spate” din funcțiile publice până la decizia instanței.
Într-o situație similară este și colegul Costel Alexe, președintele liberal al Consiliului Județean Iași, urmărit penal de DNA pentru luare de mită și instigare la depalidare într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit șpagă 22 de tone de produse din tablă, pentru alocarea cu titlu gratuit către combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Tabla ar fi fost scoasă din combinat în baza unor contracte de sponsorizare fictivă, spun procurorii. Întrebat despre o eventuală retragere din funcție și politică până la soluționarea dosarului, Alexe a refuzat să dea un răspuns. Bănuielile penale care planează asupra lui nu l-au prea intimidat însă pe Alexe care este acuzat, aproape o dată la câteva zile de presa de investigații din Iași, că atribuie pe bandă rulantă funcții publice și sinecuri în CJ Iași colaboratorilor săi apropiați. Detalii AICI