UPDATE Udrea, în corzi la Curtea de Apel București. DNA solicită o pedeapsă substanțială


UPDATE Udrea, în corzi la Curtea de Apel București. DNA solicită o pedeapsă substanțială

UPDATE

Alerta cu bombă de la Curtea de Apel București a fost falsă, iar procesul Elenei Udrea s-a reluat de la ora 14. În urmă cu puțin timp, procurorul DNA prezent la proces a cerut o pedeapsa maximă, de 12 ani de închisoare, pentru Elena Udrea, infracțiunile pentru care aceasta e judecată constând în instigare la luare de mită și instigare la spălare a banilor. De asemenea, se cere pedeapsa maximă și în cazul Ioanei Băsescu, mai precis o condamnare de 15 ani la pușcărie, ea fiind judecată pentru instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor. Verdictul nu va fi dat astăzi de Curtea de Apel București, ci la o dată ulterioară și va putea fi contestat la ÎCCJ. 

"A încercat să denatureze adevărul tot timpul și să arate că ea colaborează cu judecătorul cauzei. Nu și-a adus aminte sau nu o mai ajută memoria. Și starea emoțională a încercat să o scoată în evidență. Dozarea pedepsei trebuie să fie corespunzătoare funcției pentru a atrage foloase necuvenite. Cerem maximul de pedeapsă pentru Udrea Elena", a spus procurorul DNA prezent la proces referitor la Elena Udrea, conform ziare.com

ȘTIREA INIȚIALĂ: Ioana Băsescu l-a lovit pe revoluționarul Marian Ceaușescu lângă sediul Curții de Apel de unde fusese evacuată după o amenințare cu bombă. „O să fac plângere, infractoareo!”

Curtea de Apel a fost evacuată, marți dimineață, după o amenințare cu bombă. Printre „personalitățile” prezente în instanță s-au numărat Elena Udrea și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, vizate în dosarul finanțării alegerilor prezidențiale din 2009. Ele au fost temporar scoase din sala de judecată pentru intervenția trupelor antitero.

„Doamna Ioana Băsescu s-a enervat și m-a lovit peste telefon. Doamna Băsescu s-a enervat pentru că este infractoare”, a spus revoluționarul Marian Ceaușescu într-un LIVE pe Facebook care surprinde momentul în care fiica fostului președinte lovește telefonul acestuia. Marian Ceaușescu încerca să obțină de la Ioana Băsescu și avocatul acesteia o părere referitoare la amenințarea cu bombă, dar și despre dosarul în care este vizată alături de Elena Udrea.

„Într-adevăr avem două bombe la Curtea de Apel: Ioana Băsescu și Udrea care au furat 9,5 mlioane de lei în 2008-2009 pentru campania electorală a lui Băsescu. Dna Băsescu a furat prin funcția dânsei de notar public”, a comentat Marian Ceaușescu în LIVE-ul de pe Facebook. Câteva momente mai târziu, Ioana Băsescu a lovit telefonul revoluționarului spunându-i „hai, băi băiatule”. „Nu lovi telefonul, doamna Ioana. Ce, te condamnă și ești nervoasă?! Dar când ai furat nu erai la fel de nervoasă? Când ai făcut actele alea false?! Mi-ați lovit telefonul. O să fac o plângere, infractoareo! Dna notar public, ați furat! Nu vă iertăm! Ați văzut-o pe Ioana Băsescu care mi-a dat peste cameră”, a mai spus Ceaușescu.  

Vedeți video de la 3:50:


În mai 2017, procurorii DNA i-au trimis în judecată la Instanţa Supremă pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, pe care o acuză de instigare la luare de mită şi spălare a banilor, pe fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia, pe fostul președinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor şi pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare. De asemenea, DNA a dispus trimiterea în judecată a lui Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. 

Procurorii menţionează în rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. 

Potrivit procurorilor, legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale era disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, menţionează procurorii DNA. 

CITEȘTE ȘI: Unul dintre liderii AUR, care a încercat și la PSD fără succes, a câștigat ca „manager” doar 600 de lei pe lună până să se aleagă deputat

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.