EXCLUSIV SURSE Război total în PNL. Culisele luptei pentru putere: cine sunt cei TREI lideri care se pregătesc să candideze la șefia PNL. Mizele congresului


EXCLUSIV SURSE Război total în PNL. Culisele luptei pentru putere: cine sunt cei TREI lideri care se pregătesc să candideze la șefia PNL. Mizele congresului

PNL a dat în clocot de câteva zile. Atacul virulent al europarlamentarului Rareș Bogdan la adresa lui Ludovic Orban nu-i decât un ecou palid al războiului la baionetă care se poartă la vârful principalului partid de guvernământ. Și conflictul se rostogolește rapid spre un paroxism firesc. 

Mărul discordiei e șefia PNL, firește, și miza convocării congresului extraordinar, în primăvară sau mai târziu, așa cum își doresc unii dintre protagoniștii frontului intern. 

Potrivit surselor Podul.ro, în prezent partidul este scindat în trei direcții:

Ludovic Orban e hotărât să țină cu dinții de jilțul de șef și să candideze din nou, deși i se impută responsabilitatea față de rezultatul alegerilor (nu-i unicul vinovat, dar are o responsabilitate majoră, fiindcă e președinte și a fost premier, vector de imagine al PNL. Deși pierde putere prin toți porii – fiind și un indezirabil al Cotroceniului –, Orban negociază intens cu diverși lideri de filiale și dorește o convocare rapidă a congresului, fiind conștient că șansele sale (oricum minore) sunt din ce în ce mai infime pe măsură ce trece timpul. 

Lui Orban i se impută că a oferit nepermis de multe ministere și funcții esențiale către USR PLUS și UDMR doar pentru a-și asigura funcția de președinte al Camerei Deputaților, crezând că prin ocuparea unei astfel de poziții va putea să păstreze și șefia partidului. Nemulțumiri uriașe a generat și faptul că Orban a cedat Ministerul Dezvoltării către UDMR. Nu în ultimul rând, Orban este criticat vehement și pentru erorile de gestionare a crizei Covid-19, dar și pentru faptul că s-a înconjurat de mediocrii și de incapabili. 

Potrivit surselor Podul.ro, secretarul general al PNL – l-am numit pe Robert Sighiartău – își va anunța, cel mai probabil săptămâna viitoare, candidatura la președinția partidului. Zilele acestea, Sighiartău lucrează încă la susținere, dar se bazează deja pe nume grele din PNL: Emil Boc, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Raluca Turcan ș.a.m.d.. E vorba de o grupare ardelenească și bucovineană, dacă analizăm zonele de proveninență ale liderilor și filialele pe care le controlează. De aceea, obiectivul imediat al lui Robert Sighiartău este să-și sporească susținerea și legăturile în cadrul organizațiilor liberale din sud, unde Orban cultivă încă o serie de fidelități. Conștient de toate aceste aspecte, Sighiartău intenționează să-și anunțe primul candidatura, fiind teoretic de acord cu organizarea congresului în primăvară. 

Din informațiile noastre, Sighiartău este în relații calde cu președintele Klaus Iohannis (la rându-i ardelean), printre susținătorii săi numărându-se lideri aflați în cele mai bune legături cu Palatul Cotroceni, ceea ce reprezintă un semnal. De notat că Sighiartău se bucură de susținerea totală a lui Rareș Bogdan (care-i rostește numele la fiecare aparație publică), deși chiar și Bogdan și-a dorit să candideze la șefia PNL. 

Sursele Podul.ro susțin că și premierul Florin Cîțu a început să se ia în serios și să analizeze oportunitatea unei candidaturi. În acest moment, Cîțu are cele mai puține șanse, dar știe că lucrurile se pot modifica rapid: premierul are cuțitul și furculița, adică deține pârghiile pentru a aloca bani filialelor din teritoriu, iar această situație i-ar putea aduce un plus serios în viitor. De aceea, Cîțu dorește un congres cât mai amânat, pentru a-și da seama de șansele lui reale și pentru a avea timp să lege relațiile și alianțele necesare. De asemenea, Cîțu speră ca Iohannis să i se arate binevoitor, dar, dincolo de relațiile dintre palate, încă nu are semne că ar putea reprezenta o piesă într-un joc mai complex. Dacă nu va avea semnale pozitive, Cîțu nu va intra în lupta internă de pe poziții de candidat, ci de contestatar al lui Orban. 

(Foto: Hepta)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.