La un an după declarația sa stupidă cu focarul care e „un punctișor pe harta Chinei”, pesedistul Streinu-Cercel se numără printre primii vaccinați la rapel. Senatorul estimează că vom purta mască sanitară până în 2023


La un an după declarația sa stupidă cu focarul care e „un punctișor pe harta Chinei”, pesedistul Streinu-Cercel se numără printre primii vaccinați la rapel. Senatorul estimează că vom purta mască sanitară până în 2023

Medicul și senatorul PSD Adrian Streinu-Cercel s-a aflat, duminică, printre primii care au beneficiat de vaccinarea cu a doua doză Pfizer împotriva COVID-19. El a precizat că, la şapte zile după rapel, nu mai există riscul să se mai dezvolte infecţii severe cu noul coronavirus. 
 
"Teoretic, după a doua doză, la şapte zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus. Dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare (...) până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri", a declarat Streinu-Cercel, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală, citat de agerpres.ro.

În urmă cu aproximativ un an, pe la sfârșitul lui ianuarie 2020, când lucrurile la Wuhan luaseră deja amploare iar mulți specialiști internaționali avertizau că epidemia locală a Chinei s-ar putea transforma rapid în pandemie, Streinu-Cercel minimaliza gravitatea situației intrând în istorie cu o declarație controversată, complet infirmată ulterior de evoluția lucrurilor.  

"Majoritatea sunt forme ușoare – 75%, nu prea ajung să fie depistate clinic. În primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră, ceea ce schimbă datele privind persoanele care intră în țară. China e mare, să faceţi specificaţia că acest focar, la nivelul Hubei, cu circa 11 milioane de locuitori, e un punctişor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanţial redus”, spunea fostul manager al Institutului Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, pe 27 ianuarie 2020.  

Sursa foto: Epoch Times Romania

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.