O mare greșeală a Guvernului Cîțu: schimbarea doamnei Ana Guțu de la conducerea Departamentului pentru Relația cu R.Moldova


O mare greșeală a Guvernului Cîțu: schimbarea doamnei Ana Guțu de la conducerea Departamentului pentru Relația cu R.Moldova

Actualul guvern de la București este pe cale să comită o mare greșeală de politică externă. Mă refer la intenția de schimbare a doamnei Ana Guțu – o persoană pentru care am întregul respect, o profesionistă în adevăratul sens al cuvântului – de la conducerea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, și înlocuirea ei precipitată cu cineva care nu prea are legături și cunoștințe în domeniu. 

S-o spunem pe șleau: asta e o greșeală catastrofală. Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova este esențial pentru modul în care Bucureștiul înțelege să se raporteze la frații de peste Prut. Nu-l transformați într-o sinecură de partid!

Vă mărturisesc că am căutat pe internet CV-ul celui care se încălzește pentru funcție și nu l-am găsit, ceea ce spune multe. Chiar dacă nu va fi propulsată această persoană în fruntea Departamentului, ar fi o greșeală și mai mare ca în acea poziție să fie numit cineva care nu este din Republica Moldova. Pentru că acel om, chiar dacă e bine pregătit în domeniu și înțelege situația de dincolo de Prut, el tot nu este de acolo, nu cunoaște mentalitatea oamenilor din Basarabia. 

E adevărat că România are unii analiști de politică externă care uneori știu ce vorbesc când se referă la situația de la Chișinău, însă cel mai potrivit este să numești pe cineva de acolo, un om de-al locului, fiindcă doar așa basarabenii vor avea mai multă încredere în intențiile Bucureștilor. Guvernul Cîțu va face o mare greșeală dacă va numi în funcție pe cineva din România de aici. 

P.S. Ce-i drept, e cât se poate de adevărat că problema aceasta comportă, întotdeauna, cel puțin două fețe. Mai întâi trebuie să verifici cu mare atenție cine este persoana respectivă, pentru că eu m-am cam săturat de politica dublului standard dusă de unii lideri de la Chișinău, care atunci când vin la București încep să se laude cât de buni români sunt ei. Și asta numai pentru ca România să le dea bani. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.