Noua șefă a Curţii de Apel Cluj, judecătoarea pesedistă Dana Gîrbovan, a transmis, într-un interviu acordat Clujust.ro, că "va avea un cuvânt de spus la orice modificare majoră adusă legilor justiţiei, mai ales dacă se pune în discuţie statutul judecătorilor sau garanţiile de independenţă".
"Voi avea un cuvânt de spus la orice modificare majoră adusă legilor justiţiei, mai ales dacă se pune în discuţie statutul judecătorilor sau garanţiile de independenţă. Independenţa justiţiei nu este un privilegiu al judecătorilor, ci un drept fundamental al cetăţenilor, de aceea nu trebuie acceptat nici un pas înapoi de la garanţiile de independenţă deja câştigate. Trebuie luptat permanent pentru întărirea independenţei justiţiei, corelativ cu creşterea responsabilităţii acesteia. Atunci când se pun în discuţie modificări la legile justiţiei instanţele sunt de regulă consultate fie de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, fie de către Ministrul Justiţiei. Rolul preşedintelui Curţii este de a organiza o consultare eficientă şi reală a judecătorilor, de a încuraja participarea acestora la dezbateri şi, în final, de a transmite către CSM şi MJ rezultatul consultărilor, propunerile şi argumentele judecătorilor, lucru pe care îl voi face ori de câte ori e nevoie", a afirmat Gîrbovan.
În acest context, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a amintit vineri despre caracterul politicianist insalubru al pseudojudecătoarei Dana Gîrbovan, care nu ar mai fi fost astăzi în poziția de a vorbi din postura de șefă a Curții de Apel Cluj dacă nu ar fi primit un ajutor murdar, prin tot felul de tertipuri, din partea Liei Savonea, șefă a CSM la acea vreme. Amintim că Guvernul PSD Vasilica Dăncilă a propus-o pe Gîrbovan pentru postul de ministru al Justiției, dar ulterior a fost respinsă de președintele Klaus Iohannis. Cu toate acestea, deși a trebuit să demisioneze din magistratură pentru a fi propusă ministru, Gîrbovan a fost ajutată de prietena ei Lia Savonea pentru a rămâne magistrat. Reiterăm că Lia Savonea nu trimisese la Administrația Prezidențială decizia CSM privind propunerea de eliberare a Danei Gîrbovan din funcția de magistrat, astfel încât președintele Klaus Iohannis să nu poată semna decretul de scoatere din magistratură a acesteia. Gîrbovan se aștepta să nu fie acceptată de Klaus Iohannis pentru funcția de ministru al Justiției, motiv pentru care a apelat la șiretlicurile procedurale ale Liei Savonea.
Astfel, Birchall i-a solicitat pseudojudecătoarei Dana Gîrbovan explicații în legătură cu gestul "uite demisia, nu-i demisia" și, totodată, să nu mai ezite să spună câți membri are UNJR, asociația de magistrați în numele căreia a luat nenumărate poziții prin care a susținut masacrarea legilor justiției în epoca PSDragnea.
"Ca să vezi!?? Oare doamna judecător (ajunsă Președintă de Curte de Apel prin manevrele deloc morale cu "uite demisia, nu-i demisia", fiind sprijinită în acest demers în CSM de Lia Savonea și compania) va avea "același cuvânt de spus la orice modificare a legilor justiţiei" exact așa cum a avut și în compania lui Florin Iordache și a lui faimoasă Comisie Specială??? Deși i-am solicitat public de câteva ori să dea dovadă de transparență și respect, atât față de magistrați, cât și față opinia publică, doamna judecător refuză să ne spună câți membri are faimoasa sa organizație în numele căreia tot vorbește sau participă la dezbaterile organizate de Iordache, validând astfel modificările toxice propuse și adoptate de gașca Iordache, Savonea și compania! Oare care este motivul pentru care doamna judecător Gîrbovan refuză să spună public câți membri are în realitate Uniunea Judecătorilor din România, ca să știe și românii în numele cui vorbește?! Oare acest refuz este explicat de faptul că, în realitate, această organizație nu are decât câțiva membri și dacă ar recunoaște public acest lucru doamna judecător s-ar face de rușine?? Dacă nu are nimic de ascuns, de ce nu prezintă public câți membri are această "uniune"??
P.S. Dacă tot își dorește să aibă un "cuvânt de spus" despre justiție, poate totuși ne explică doamna judecător și cât de moral a fost jocul cu "uite demisia, nu-i demisia", când doamna s-a aflat în cărți pentru funcția de ministru al Justiției... sau cererea de reprimire în profesie, soluționată rapid și favorabil "cu ajutorul neprecupețit și dezinteresat" al doamnei Savonea... că totuși, cum să se lipsească doamna judecător de pensia de magistrat, nu-i așa!?", a scris Birchall pe Facebook.