Cine sunt sinecuriștii lui Ludovic Orban, alungați de la Palatul Victoria de premierul Florin Cîțu. Nesătulul Tănase Stamule a rămas fără 3000 din cei 9000 de euro pe care îi ridică lunar de la stat


Cine sunt sinecuriștii lui Ludovic Orban, alungați de la Palatul Victoria de premierul Florin Cîțu. Nesătulul Tănase Stamule a rămas  fără 3000 din cei 9000 de euro pe care îi ridică lunar de la stat

12 consilieri şi secretari de stat au fost demişi, marţi seară, de premierul Florin Cîţu, o măsură îndrăzneață și un mesaj ferm de indepedență decizională, în condiţiile în care mulți dintre cei eliberați din funcții sunt considerați apropiați ai liderului PNL, Ludovic Orban. 

Printre aceștia, Dragoș Tănăsoiu, șef al Corpului de Control al fostului prim-ministru Ludovic Orban, Sebastian Bodu, consilier la Cancelaria prim-ministrului, dar și mult mai cunoscutul și mai controversatul Tănase Stamule, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, un adevărat aspirator de sinecuri generos plătite, din care cumulează nu mai puțin de 9000 de euro pe lună.  

„Sunt oameni care au fost apropiaţi şi de mine, sunt oameni cu care am lucrat, dar nu este nicio problemă. Am discutat cu domnul preşedinte. E un Cabinet Cîţu. Poate unii dintre ei se vor regăsi în alte poziţii”, a precizat Florin Cîțu.

Considerat un apropiat al lui Ludovic Orban, Tănase Stamule este una dintre persoanele aflate în cărţi pentru funcţia de secretar general al Guvernului, scrie adevarul.ro. Sprjinul pentru această funcţie vine tocmai dinspre gruparea Orban, în condiţiile în care filiala Cluj şi alte organizaţii din Ardeal îl susţin pe Mircea Abrudean, actualul prefect al judeţului Cluj, potrivit unor surse politice din conducerea PNL. De altfel, nici Florin Cîţu nu l-ar vrea pe Stamule secretar general al Guvernului, numirea acestuia fiind văzută ca o încercare a lui Orban de a-l supraveghea pe premier, după cum au susţinut surse din PNL, sub condiţia anonimatului. În perioada în care Orban a fost premier, Tănase Stamule nu a fost doar consilier de stat, ci a primit şi două sinecuri, adică a fost numit în Consiliul de Administraţie al Loteriei Române, dar şi în Consiliul de Administraţie al IPROCHIM S.A., acolo unde i-a încetat mandatul la 28 august 2020. 

 

Potrivit bugetul.ro, Stamule avea pentru un salariu de 16.000 de lei de la Guvern. Alți 11.000 de lei ia de la Facultatea de Administrarea Afacerilor, din cadrul ASE, unde este prodecan. Pentru că veniturile nu-i ajung, mai capătă încă 8.000 de lei pe lună, drept indemnizaţie. Şi pentru ca masa consilierului să fie bogată, având mână lipicioasă la bani, mai deţine şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al IPROCHIM, unde, potrivit unor surse liberale, ar mai obţine 7.000 de lei. În total, 42.000 de lei, adică aproape 9.000 de Euro, numai de la stat. 
 

Lista celor eliberați din funcții:  

- Tănase Stamule, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului 

- Dragoș Tănăsoiu, șef al Corpului de Control al prim-ministrului 

- Romulus Lucian Iaru, secretar general adjunct al Guvernului 

- Radu Nicolescu, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului 

- Marian Murguleț, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului 

- Ionel Roiban, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului 

- Sebastian Bodu, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului 

- Tony-Avramescu-Gruia Romani, secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului 

- Simona Mihaela Brătulescu, secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului 

- Petrică Lucian Rusu, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului 

- Dan Ștefan Meran, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului 

- Vlad-Adrian Țone, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului 

Gheorghe-Adrian Miuțescu, la cerere, președinte al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului. 

Anterior, în mandatul de prim-ministru interimar al lui Nicolae Ciucă, au fost eliberați din funcție Antonel Tănase și Costel Barbu, prieteni apropiați ai lui Ludovic Orban. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.