UPDATE Umilință pentru AUR la CCR. Ludovic Orban rămâne la șefia Camerei Deputaților


UPDATE Umilință pentru AUR la CCR. Ludovic Orban rămâne la șefia Camerei Deputaților

UPDATE

CCR a respins, joi, sesizarea AUR asupra Hotărârii Camerei Deputaţilor 71/2020 pentru alegerea preşedintelui acestui for, potrivit unei informări a Biroului de presă al CCR.

"În şedinţa din data de 14 ianuarie 2021, Curtea Constituţională a examinat, în cadrul controlului constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului, sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Camerei Deputaţilor nr.71/2020 pentru alegerea Preşedintelui Camerei Deputaţilor, obiecţie formulată de Grupul parlamentar al Alianţei pentru Unirea Românilor. În urma deliberărilor, Curtea, cu majoritate de voturi, a respins sesizarea, ca inadmisibilă", a transmis CCR. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Curtea Constituţională a României discută, joi, sesizarea Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) asupra Hotărârii Camerei Deputaţilor 71/2020 pentru alegerea preşedintelui acestui for, informează agerpres.ro. 

"Protestăm faţă de felul în care a fost numită conducerea Camerei, la 2,00 noaptea, fiind nişte grave abuzuri, uzurpând nişte calităţi oficiale. Noi aveam preşedintele Camerei Deputaţilor, decanul de vârstă care a declarat şedinţa închisă. Conform regulamentului, trebuia convocată o nouă şedinţă. Acest lucru nu s-a întâmplat. Grupul nostru parlamentar nu a mai fost convocat. Vom face o sesizare în acest sens la CCR pentru că avem precedente legale", preciza George Simion pe 22 decembrie, la câteva ore după ce Ludovic Orban fusese ales cu o largă majoritate președintele Camerei Deputaților.  

Ședința de atunci, prima a noului parlament, a fost una tensionată după ce decanul de vârstă de la AUR, deputatul Lucian Feodorov, care conducea plenul, nu a vrut să mai continue ședința în care ar fi urmat să fie aleasă conducerea Camerei. În cele din urmă, ședința de plen a fost prezidată de Ibrahim Hussein, deputat al minorităților naționale. Deputații AUR au refuzat să participe la vot și au părăsit ședința. Ședinţa plenului Camerei Deputaţilor a fost reluată, dincolo de miezul nopții din 21 spre 22 decembrie, iar preşedinte al Camerei Deputaţilor a fost ales Ludovic Orban, liderul PNL.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.