Meciul Emil Boc-Vlad Voiculescu este doar începutul. De ce vor escalada tensiunile din coaliție


Meciul Emil Boc-Vlad Voiculescu este doar începutul. De ce vor escalada tensiunile din coaliție

Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu, este un politician bine intenționat. Nu am găsit, până în momentul de față, dovezi că nu ar fi așa. Mai mult, știu de la oameni care au lucrat direct cu domnia sa că este un tip capabil. Chiar dacă preocupat în exces de imaginea sa publică.  

Ministrul Sănătății este și un politician care se pricepe foarte bine la relații publice. Nici asta nu este, în opinia mea, de criticat. Foarte bine că știe să-și comunice eficient succesele în domeniul pe care și-a propus să-l reformeze. Să dea Dumnezeu să aibă cu ce se lăuda. Pentru ca reforma să reușească, este esențial ca ministrul Sănătății să fie un personaj credibil, cu priză la public, capabil să destructureze viesparele de interese nelegitime din domeniu.  

Nu m-a deranjat câtuși de puțin că primul lucru pe care Vlad Voiculescu l-a făcut când a ajuns la minister a fost să organizeze un birou de presă profesionist, care să comunice eficient.  

Nu mi-a displăcut nici faptul că a constatat că perdelele de la minister nu mai fuseseră spălate de patru ani de zile, deși multi dintre criticii săi au luat această declarație ca pe o dovadă de superficialitate. Până la urmă, faptul că perdelele erau murdare este un indiciu, fie indirect, despre capacitatea managerială a miniștilor care s-au perindat în ultimii patru ani.

Am apreciat și intervenția promptă în revoltătorul caz de la spitalul din Corabia, unde un om a îngenuncheat la propriu, cerând ajutor, în fața cadrelor medicale lipsite de empatie față de suferința sa.  

Pe de altă parte însă, ministrul Vlad Voiculescu a picat și un examen destul de important, lucru punctat public de primarul Clujului, Emil Boc.

Este vorba de ordonanța de urgență prin care administrațiile locale trebuie să înființeze și să doteze centrele de vaccinare anti-COVID-19. Ministerul condus de Vlad Voiculescu a omis să treacă în ordonanță și sursa de finanțare.  

O scăpare pe care primarul Emil Boc, care pe deasupra este și președinte al Asociației Municipiilor din România, a taxat-o ferm, pentru a evita situația în care electoratul va sări în capul primarilor și îi vor acuza că nu și-au făcut treaba.

Modul în care Vlad Voiculescu a gestionat comunicațional propria greșeală nu a fost cel mai eficient. El l-a trimis pe Emil Boc la Ministerul Dezvoltării, pentru că acolo ar exista banii, sau la premierul Florin Cîțu, fost ministru de Finanțe și, vezi Doamne, coleg de partid cu Emil Boc.

Cu alte cuvinte, Vlad  Voiculescu a folosit politizarea pe post de armă de relații publice. Nu e cea mai bună strategie în a gestiona o criză de imagine. Nu numai că nu a reușit să iasă din încercuire, dar i-a dat lui Emil Boc muniție să continue asaltul.

„Aici e vorba de reguli și proceduri (...) Această abordare că trebuie problemele ridicate și rezolvate la nivel personal, asta e specific altor tipuri de guvernare, nu tipurilor de guvernare democratică(...) Problemele trebuie rezolvate prin acte normative și prin proceduri”, a tunat Boc.  

Într-adevăr, dacă primarul Clujului ar fi dat curs „sfatului” ministrului Sănătății și s-ar fi dus la Ministerul Dezvoltării sau Primul-ministru să ceară bani, în baza cărui act normativ i-ar fi primit?  

„Ministerul Sănătății trebuie să știe că nu poate trata administrațiile locale ca pe o Cenușăreasă, adică noi suntem la încasat și domniile lor la dispus”, a supralicitat Emil Boc, apelând și el la politizarea discursului. Nu de alta, dar primarul Clujului este în campanie internă în PNL.  

În perioada următoare, PNL va scoate la bătaie câteva figuri credibile, care să ducă lupta de imagine cu USRPLUS. Emil Boc este unul din liberalii care au performat în administrație și, în consecință, este foarte credibil. Nu este singur. Mai este și Ilie Bolojan.  

Cei doi conduc gruparea ardelenilor din PNL, care au în plan schimbarea lui Ludovic Orban din fruntea partidului la congresul din primăvară. Din acest motiv vor face tot posibilul să fie foarte vizibili în perioada următoare. Cum nu-și pot ataca colegii de partid, sau pe membrii UDMR, de care depinde stabilitatea guvernării, vor pune tunurile pe USRPLUS.

Dacă ținem cont de faptul că mulți lideri PNL sunt frustrați că USRPLUS a primit ministerele cele mai potente financiar, din cauza inabilității de negociere a lui Ludovic Orban,  pentru Emil Boc cel mai scurt drum de a strânge capital politic în PNL este de a-i ataca pe cei din USRPLUS.  

Pericolul pentru colegii lui Vlad Voiculescu este că gruparea liberalilor ardeleni este compusă, după cum spuneam, din figuri credibile, cu experiență în administrație, care pot oricând să-i pună la punct când aceștia vor greși.

Dacă vor încerca să pareze loviturile superficial, cum a procedat Vlad Voiculescu cu ordonanța de urgență sus-menționată, mi-e teamă că nu vor fi foarte convingători.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.