PNL începe depesedizarea legilor justiției în Parlament. Băcanu, inițiativă-cheie privind completurile de judecată a cauzelor de apel


PNL începe depesedizarea legilor justiției în Parlament. Băcanu, inițiativă-cheie privind completurile de judecată a cauzelor de apel

Deputatul PNL Cristian Băcanu a anunțat că a depus, vineri, în Parlament, o inițiativă legislativă care stipulează revenirea la completurile formate din doi judecători pentru cauzele de apel, cu excepția situațiilor în care legea prevede altfel. Liberalul a atras atenția că PSD, fără să țină cont de deficitul de personal din sistemul judiciar, a forțat adoptarea unei legi în 2018, în ciuda avizului negativ de la CSM, prin care completurile care judecă cauzele de apel trebuie să aibă în componență trei judecători. (puteți citi AICI expunerea de motive a proiectului de lege inițiat de liberal)

"Reparăm legile justiţiei - 2 nu 3 judecători în completurile de judecată a cauzelor de apel!

Acesta este propunerea legislativă pe care am depus-o astăzi (vineri - n.r.) la Camera Deputaţilor şi care corectează aberaţia făcută de PSDragnea în urmă cu trei ani în încercarea disperată de a proteja corupţii şi de a îngreuna actul de justiţie, fără să ţină cont de faptul că nu sunt suficienţi judecători şi fără să conştientizeze volumul de muncă presupus de această modificare", a scris liberalul pe Facebook. 

Redăm comunicatul integral al deputatului PNL: "Scopul prezentei iniţiative legislative este acela de a reveni la soluţia legală conformă realităţii sistemului judiciar şi, totodată, de a scoate această situaţie din starea de incertitudine generată de totalitatea actelor normative de suspendare sau prorogare adoptate în acest sens însuşi caracterul temporar al acestora având vocaţia de a impieta asupra previzibilităţii şi stabilităţii organizării şi funcţionării sistemului judiciar.

În încercarea de aservire a justiţiei, PSD a forţat adoptarea Legii nr. 207/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, prin care legiuitorul primar a intervenit asupra regimului juridic al mai multor instituţii juridice din sistemul judiciar, inclusiv asupra componenţei completurilor de judecată în discuţie. Nu a contat, la vremea respectivă, avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii care a scos în evidenţă viciile grave de fond ale propunerii, elementele de neconstituţionalitate şi disfuncţionalităţile pe care multe dintre prevederile proiectului le-ar putea genera în organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar".

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat pe 30 decembrie că a fost nevoit să dea o OUG pentru a amâna intrarea în vigoare a legii adoptate de pesediști în 2018, întrucât s-ar fi creat un blocaj în justiție, procesele penale și civile urmând să dureze mult mai mult din pricina deficitului de personal. 

"Dacă nu am fi intervenit de urgenţă prin această modalitate a ordonanţei de urgenţă, de la 1 ianuarie ar fi intrat în vigoare dispoziţiile care obligau constituirea de completuri de apel de câte trei judecători şi aveam o mare problemă în instanţele judecătoreşti, atât în privinţa proceselor civile, cât şi penale. (…) Ar fi produs, cu siguranţă, blocaje, iar în final ar fi avut de suferit justiţiabilii, procesele începând să dureze foarte, foarte mult", a zis Stelian Ion. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.