Batjocură pentru Diaspora: prietenul lui Sindile, fostul pesedist somnoros Mihalache, uns din nou ambasador. În ce țară va activa așa-zisul diplomat


Batjocură pentru Diaspora: prietenul lui Sindile, fostul pesedist somnoros Mihalache, uns din nou ambasador. În ce țară va activa așa-zisul diplomat

Fostul pesedist Dan Mihalache a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate pentru a ocupa postul de ambasador al României în Cipru. Președintele Klaus Iohannis l-a propus pentru respectiva funcție în luna septembrie 2020. 

Dan Mihalache a mai fost ambasador al României în Marea Britanie. Tot în ceea ce privește trecutul acestuia trebuie amintit că s-a făcut remarcat atunci când ocupa postul de șef al cancelariei prezidențiale și a fost surprins dormind, în 2015, în cadrul unei vizite în Serbia pe parcursul căreia președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu omologul său, Tomislav Nikolic. 

De asemenea, de reliefat este parcursul pesedisto-uselist al diplomatului. Dan Mihalache a fost membru de marcă al PSD în perioada 2001-2009. În perioada 2001-2004, Mihalache a ocupat postul de consilier al premierului Adrian Năstase, iar la alegerile parlamentare din 2009 a obținut un mandat de deputat pe listele PSD. Tot în 2009, Mihalache a sărit în barca liberalului Crin Antonescu, ocupând poziția de director de comunicare și strategie al campaniei acestuia. Chiar dacă Antonescu a pierdut alegerile, în 2010 l-a luat consilier politic personal pe Mihalache. În 2012 a venit și răsplata cu iz uselist pentru Dan Mihalache. Concret, Dan Mihalache a devenit secretar general adjunct al Guvernului condus de Victor Ponta, președinte PSD. Cu toate acestea, Dan Mihalache a fost dat afară peste câteva luni din Guvern din cauza unei declarații controversate, conform Adevărul

Declarația controversată făcută de Mihalache în 2012, citată de Digi24: "Pe mine personal mă lasă rece această declarație și parteneriatul strategic româno-american. Dacă parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu (n.red. şeful ANI), mai bine fără".

Mai mult decât atât, reiterăm că activitatea lui Mihalache ca ambasador al României în Marea Britanie a lăsat de dorit. În timp ce la secțiile de votare din Marea Britanie au fost cozi de sute de metri, iar mii de oameni nu au putut să-și exercite un drept fundamental în cazul alegerilor europarlamentare din 2019, Mihalache nu a oferit semnale că l-ar fi interesat organizarea unui scrutin electoral la standarde democratice înalte. De pildă, în perioada respectivă, tot ceea ce s-a regăsit pe pagina sa oficială de Facebook a constat într-o postare privind aniversarea zilei de naștere, pe care a petrecut-o inclusiv alături de colonelul Ionuț-Cătălin Sindile, care a ocupat funcția de șef al Jandarmeriei Române, atunci când jandarmii au călcat în picioare protestatarii pașnici pe 10 august 2018. 

Dan Mihalache, pe 20 mai 2019, despre ziua sa de naștere: "Mulțumesc pentru toate urările frumoase și gândurile bune transmise cu ocazia aniversării mele. Am fost foarte fericit să îi am alături pe colegii și prietenii mei din echipa Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord și Secția consulară a Ambasadei României la Londra.

M-am bucurat să îi avem printre oasepeți pe senatorul Titus Corlățean și pe colonelul Ionuț-Cătălin Sindile, Inspector general al Jandarmeriei Române, care au găsit loc în programul acțiunilor defășurate la Londra să ajungă și la Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord".

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.