Ministrul Justiției, Stelian Ion, a avut o dezbatere tensionată miercuri seară, la Aleph News, cu jurnalista Sorina Matei pe tema cooperării dintre procurori și serviciile de informații. Concret, Stelian Ion nu a exclus posibilitatea de a conferi serviciilor resorturile prin care să furnizeze probe procurorilor în baza mandatelor de securitate națională, abordare care a nemulțumit-o pe Sorina Matei.
Stelian Ion a precizat că în cazul în care serviciile surprind o crimă în baza unui mandat de siguranță națională, filmând-o de exemplu, proba respectivă nu poate fi folosită în prezent de procurori în cadrul dosarului penal, ministrul catalogând o asemenea situație drept o absurditate.
Sorina Matei: Ieri ați dat o declarație. Aseară am ajuns acasă, am auzit declarația dvs. și am rămas mută: "În anumite împrejurări SRI poate surprinde anumite infracțiuni. În situații excepționale în care există înregistrări irepetabile, eu consider că acestea pot să servească drept probe, dar să nu se transforme în activitatea curentă". Deci în ciuda multor decizii ale CCR, ultima de anul trecut, decizia 55, dvs. spuneți că SRI poate să furnizeze prin mandatele de siguranță națională probele în dosarele penale.
Stelian Ion: Eu fix în acord cu decizia (CCR - n.red.) am spus ceea ce am spus.
Sorina Matei: Ce spune decizia?
Stelian Ion: Decizia la care facem referire spune că acele probe ar trebui să poată fi supuse unei proceduri de contestare. Acesta e principalul motiv pentru care CCR a declarat neconstituțional acel proiect de lege. Vă dau un exemplu. Pe un astfel de mandat de siguranță națională se fac niște filări, niște filmări și se surprinde o crimă...
Sorina Matei: Mă rog...
Stelian Ion: De ce? Este posibil. Ce s-ar întâmpla dacă am merge pe ceea ce spuneți? Acea probă, filmarea cu criminalul în flagrant, nu ar putea fi folosită în dosarul penal, ceea ce mi se pare o absurditate. (...) Serviciile nu pot să facă urmărire penală. Nici nu trebuie.
Sorina Matei: Nu e vorba de urmărire penală. Sunteți avocat. Stăpâniți limbajul juridic. Este vorba despre cercetare penală.
Stelian Ion: Nici cercetare.
Sorina Matei: Dvs. spuneți despre cazuri excepționale. Dacă vă uitați atent la decizia 55 a CCR, exact asta spune, că nici măcar în situații excepționale SRI sau orice alt serviciu de informații, prin mandate de siguranță națională, nu poate să furnizeze probe în dosare penale. Chiar CCR reglementează, pentru că e o decizie interpretativă, caracterul excepțional. Altfel, toate dosarele ar fi în situații excepționale.
Stelian Ion: Ultima decizie a spus că în cazul în care există o procedură de contestare, ar putea fi admise astfel de probe. Haideți să nu ducem lucrurile în extremă. Ideea este ca SRI să nu facă cercetare penală, anchete penale.
Sorina Matei: Nici nu poate și nu a putut nici înainte. Dvs. stabiliți un caracter excepțional. Ce e asta excepțional?
Stelian Ion: V-am dat un exemplu. Mai mult decât să vă dau un exemplu ce aș putea să fac?
Sorina Matei: Să mergem la exemplul domnului ministru. Dacă SRI surprinde o crimă este obligat prin lege să informeze Parchetul, nu îi trebuie mandat de siguranță națională sau modificarea legii 51.
Stelian Ion: Păi da și (Parchetul - n.red.) nu folosește înregistrarea aia.
Vedeți video de la 31:10:
Chestionat marți, 5 ianuarie 2021, într-un interviu pentu Hotnews, dacă înregistrările obținute de SRI ar trebui să fie uzitate drept probe în procesele penale, ministrul Justiției, Stelian Ion, a fost de acord cu un asemenea resort juridic, cu precizarea că Serviciul Român de Informații nu poate face urmărire penală, însă, în situațiile în care înregistrările de care dispune SRI nu se pot obține și de către procurori, atunci acestea ar trebui folosite drept probe. De asemenea, ministrul Justiției a vorbit și despre pârghiile prin care se vor evita presupusele abuzuri ce ar fi generate de capacitatea SRI de a furniza probe, abuzuri mult clamate ani în șir de propaganda PSD. (mai multe detalii AICI)