Violența știută a Kremlinului, previzibilă ca întotdeauna și deloc asistată de vreo urmă de inteligență, a generat din nou o mulțime de titluri în presa internațională privind noile isprăvi ale regimului Putin.
În primul rând e vorba de acuzația de fraudă adusă disidentului Alexei Navalnîi, imediat după ce acesta a făcut de râs public mașina de ucis a serviciilor secrete ruse.
În august, Navalnîi a scăpat la limită din tentativa de asasinat prin otrăvire pusă la punct de ofițeri specializați ai Servicului Federal de Securitate. Ajutat de echipa sa, îndată ce și-a revenit, a reușit să îi găsească pe cei care au participat la operațiunea de asasinare și a reușit să îl facă pe unul dintre ei să își mărturisească implicarea și să ofere date despre restul echipei de asasini, ceea ce a făcut ca renumiții criminali ai serviciilor ruse să se acopere de un ridicol fără precedent în istoria modernă.
Reacția Kremlinului a venit imediat, Navalnîi fiind acuzat, miercuri, de fraudă la scară mare.
„S-a stabilit că pentru nevoile mai multor organizații non-profit, inclusiv Fondul anticorupție, Fondul de sprijin media, Fondul pentru organizarea și coordonarea protecției drepturilor cetățenilor, Fondul pentru sprijin legal al cetățenilor, Fundația pentru protecția drepturilor cetățenilor, au fost colectate peste 588 de milioane de ruble ca donații. Aceste fonduri au fost destinate exclusiv scopului fondurilor...
Șeful acestor organizații, Navalnîi, acționând împreună cu alte persoane, a cheltuit peste 356 milioane de ruble din acești bani pentru propriile sale nevoi. Vorbim despre achiziționarea de bunuri personale, alte valori materiale și plata unor cheltuieli personale, inclusiv cheltuieli pentru vacanțe în străinătate. Astfel, fondurile colectate de la cetățeni au fost furate”, insistă un comunicat oficial.
Asta vine după ce Navalnîi a fost somat de Serviciul Federal al Penitenciarelor, pe 28 decembrie, să se reîntoarcă imediat în țară din Germania, pentru a se prezenta pe 29 în fața anchetatorilor, fiind amenințat cu schimbarea unei condamnări cu suspendare mai vechi în pedeapsa cu închisoarea în cazul în care nu vine.
Răzbunarea este cât se poate de evidentă – după ce a făcut de râs cea mai temută armă a Kremlinului, sistemul încearcă acum pedepsirea grabnică a lui Navalnîi – sursa AICI.
Iar justiția rusă știe bine să respecte ordinele Kremlinului, atât pentru a pedepsi cât și pentru a teroriza, cum a arătat cazul Karinei Țurcan, condamnată marti la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Republicii Moldova. Exact așa, pentru spionaj în Rusia în favoarea Republicii Moldova, a țării a cărui președinte era rusofilul Dodon când a fost arestată, în 2018.
Karina Țurcan, care făcuse parte din consiliul de administrație al unei companii energetice din Rusia, ar fi recunoscut la anchetă că a fost recrutată de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), căruia i-ar fi transmis date clasificate despre sistemul energetic rus.
Karina Țurcan are și cetățenie română, ceea ce ar fi trebuit să facă din cazul ei o prioritate pentru autoritățile române și să producă o reacție și din partea organismelor europene. Ceea ce nu s-a întâmplat.
Pentru a putea continua să facă lucrurile murdare la o scara mai mare, măcar cu o aparență de legalitate, pe 25 decembrie senatorii ruși au aprobat o lege care permite ca cetățenilor obișnuiți și organizațiilor informale (cele care nu sunt înregistrate ca persoane juridice) să primească cu foarte multă ușurință eticheta de „agenți străini”, lucru pentru care au și fost prevăzute pedepse corespunzătoare. Astfel, acum aproape orice rus sau cetățean străin care pașește în Rusia poate fi acuzat că ar fi „agent străin”, conform noii legi ruse – sursa AICI.
Asta arată că Putin și satrapii săi au de gând să ducă opresiunea împotriva opozanților ruși sau oricui găsesc de cuviință la o scara mai mare decât până acum, ceea ce a reclamat necesitatea unui instrument care să poată face posibilă măcar aparența de legalitate. Asta e Rusia de azi și, din ce se poate înțelege, a anilor care vor urma, cel puțin cât va fi condusă de Putin – un stat ostil, cu ieșiri criminale, periculos atât pentru ruși cât și pentru toți cei care intră în contact cu oamenii care îl servesc.