EXCLUSIV SURSE Patriarhul Daniel l-a spulberat pe Teodosie: i-a LUAT mănăstirea cu hotel și SPA de fițe de la Dorna Arini! Culisele unui război invizibil


EXCLUSIV SURSE Patriarhul Daniel l-a spulberat pe Teodosie: i-a LUAT mănăstirea cu hotel și SPA de fițe de la Dorna Arini! Culisele unui război invizibil

La sfârșitul acestui an, controversatul arhiepiscop al Tomisului – l-am numit pe Teodosie Snagoveanul – a primit o lovitură de proporții chiar din partea noului arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, succesorul defunctului ÎPS Pimen. 

Mai exact, potrivit surselor Podul.ro, arhiepiscopul Calinic Botoșăneanul a decis să scoată Mănăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Dorna Arini (județul Suceava) de sub jurisdicția și coordonarea lui Teodosie, fapt care, așa cum veți vedea, i-a stricat iremediabil Crăciunul arhiepiscopului Tomisului. 

De notat că e de-a dreptul imposibil ca această decizie să fi fost luată fără permisiunea explicită a Patriarhului Daniel – să nu uităm un aspect care spune totul: Calinic Botoșăneanul a fost mâna dreaptă a Patriarhului ani de zile, la Iași. Pe de altă parte, potrivit regulamentelor și cutumelor interne, Teodosie ar fi putut contesta decizia la Patriarhie, dar, potrivit informațiilor noastre, încă nu a făcut-o, semn că știe prea bine că nu ar avea sorți de izbândă și, probabil, nici nu intenționează să îi dea satisfacție Patriarhului Daniel, cu care se află într-un vechi conflict. Conflict care, de regulă, se desfășoară în spatele ușilor închise, sau prin decizii de factura celei de mai sus. 

Surse din interiorul BOR susțin că, finalmente, Patriarhul Daniel a ajuns la limita răbdării în ceea ce-l privește pe Teodosie (exponentul unei facțiuni rusofile), mai cu seamă după ce acesta s-a dat în spectacol de-a lungul întregului an, nesocotind directivele Patriarhiei și pretându-se la evidente jocuri politice. Bomboana de pe colivă a survenit în preludiul alegerilor parlamentare, când un grup apropiat de AUR a început să strângă semnături pentru numirea lui în poziția de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în locul lui Daniel. Firește, nu există o astfel de procedură în interiorul BOR, și probabil că nici nu va exista vreodată, dar scopul a fost acela de a enerva Patriarhia, și iată că a reușit. Decizia scoaterii mănăstirii de la Dorna Arini de sub controlul lui Teodosie trebuie înțeleasă în această logică a războiului intern. 

Cum și-a făcut mănăstire cu hotel și SPA de fițe 

Pentru neofiți, precizăm că Teodosie Snagoveanul (Teodosie Petrescu e numele său civil) a primit de la părinți, în 1999, o moștenire de aproximativ un hectar de teren la Dorna Arini, unde avea să construiască o mănăstire cu hramul ”Acoperământul Maicii Domnului”. Devenit arhiepiscop al Tomisului (2001), Teodosie a început să cumpere masiv teren în jurul mănăstirii (20 hectare) și a pompat milioane de euro într-un complex hotelier SPA cu cinci etaje, sală de conferințe și centru medical.

Toate aceste investiții ale mănăstirii au explodat începând cu anul 2003 și s-au făcut prin intermediul unei fundații și a trei firme în actele cărora figurează numele lui Teodosie – detalii AICI

Teodosie și-a botezat amplasamentul (aferent mănăstirii) ”Baza de Odihnă și Tratament Recuperator Hotel Procopie și Elisabeta”, după numele părinților săi. 

Potrivit site-urilor de turism, până de curând locația era descrisă astfel: ”‹Baza de Odihnă și Tratament Recuperator Procopie şi Elisabeta este situată în satul Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini, la 5 km de Vatra Dornei. Baza de Odihnă şi Tratament Recuperator Hotel Procopie şi Elisabeta este un complex hotelier cu bază de tratament ce oferă atât condiţii optime de cazare şi relaxare, cât şi servicii de tratament, recuperare şi organizări diverse evenimente. Hotelul pune la dispoziţia turiştilor o capacitate de cazare de 60 de locuri structurate pe camere double matrimonial, twin şi camere ocu-pare single, acestea fiind dotate la standarde de 3 stele, cu mobilier modern în stil clasic, baie proprie cu cadă sau duş, încălzire centrală, Internet wireless, televiziune LCD, frigider-minibar, telefon, lift. Baza de tratament şi relaxare proprie pune la dispoziţia turiştilor proceduri după cum urmează: hidroterapie în ozon şi diatermia, băi cu plante“.  (mai multe detalii AICI)

În 2016, prețurile unei camere pentru o noapte erau cuprinse între 135 și 180 lei. De notat și că pentru o lungă perioadă pompierii i-au închis amplasamentul lui Teodosie, cu excepția mănăstirii, întrucât nu deținea aviz și autorizație ISU de securitate la incendiu. 

L-a cazat pe Dughin? 

Tot pentru neofiți, precizăm că Teodosie obișnuia să meargă lunar la mănăstirea de la Dorna Arini – unde se pare că se ducea și cu un avion pe care îl închiria de la Aeroportul Tuzla. De asemenea, Teodosie petrecea câteva zile după Crăciun la Dorna Arini, an de an, acum fiind pentru prima oară când nu își mai respectă obiceiul urmat cu rigoare de la începutul anilor 2000. 

Foarte interesant este că, la un moment dat, Teodosie a fost acuzat că l-a cazat pe Dughin (care a operat mai multe vizite în România) la complexul de la Dorna Arini. Teodosie nu a comentat personal acuzația, aceasta fiind însă respinsă de purtătorul lui de cuvânt, rusofilul Eugen Tănăsescu, care a negat din scurt că Dughin ar fi fost dus la Dorna Arini și nu a mai comentat niciodată pe marginea acestui subiect. 

Însă au existat și încă există voci care susțin că Dughin a fost cazat acolo, invitat în România de Călin Georgescu, ”premierul” partidului AUR, grupare de care Teodosie e conectat prin zgomotoasa Diana Șoșoacă.

Puntea dintre PSD si AUR 

Fidelitatea arhiepiscopului din Constanța pentru PSD e cunoscută și nu dă semne să se fi schimbat. În același timp, legătura lui știută cu Diana Șoșoacă de la AUR, care i-a fost avocată în procesul în care a fost acuzat de fraudă cu fonduri europene, proces câștigat de Teodosie, îl descoperă și ca om de legătură dintre cele două partide. 

Jocul celor de la AUR, folositor pentru PSD, în definitiv, e comparabil cu cel al PRM, de asemenea folositor pentru partidul lui Iliescu din perioada lui de glorie, PDSR. 

Este foarte probabil ca arhiepiscopul Teodosie să joace rolul unei punți discrete între cele două partide, lucru ușor de realizat pentru ierarhul care are calități de om politic cu caracteristici comune atât celor din PSD (acuzațiile repetate de corupție), cât și celor de la AUR (kremlinofilia), lucruri care iar nu sunt deloc pe placul Patriarhului Daniel.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.