Acuzații grave de la vârful UE. Rusia răspândește informații false și batjocorește campania de vaccinare occidentală. Ungaria face jocurile murdare ale lui Putin. Budapesta a primit 6000 doze de Sputnik V și laudă public, prin ministrul său de Externe, cercetarea rusă


Acuzații grave de la vârful UE. Rusia răspândește informații false și batjocorește campania de vaccinare occidentală. Ungaria face jocurile murdare ale lui Putin. Budapesta a primit 6000 doze de Sputnik V și laudă public, prin ministrul său de Externe, cercetarea rusă

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, susține că mass-media publice ruse au răspândit informaţii false despre vaccinurile împotriva COVID-19 european şi american în ţări în care vrea să-şi vândă propriul vaccin împotriva coronavirusului, a transmis Reuters preluată de agerpres.ro 

Între timp, Ungaria a primit 6.000 de doze de vaccin rusesc împotriva COVID-19, a anunţat luni ministrul afacerilor externe ungar Peter Szijjarto pe pagina sa de Facebook, fără să fie foarte clar unde va fi administrat în Ungaria, precizează și rfi.ro. 

„6000 vaccinuri rusești au ajuns în Ungaria! Pe baza acordului nostru anterior, cooperarea între Rusia și Ungaria privind vaccinul împotriva coronavirus continuă. (…)  Camionul de transport a traversat frontiera slovaco-ungară iar vaccinurile vor fi duse la Centrul Național de Sănătate Poporului, unde profesioniștii maghiari vor decide cum să le folosească”, scrie Szijjarto pe pagina sa de Facebook.  

 „Dezvoltatorii occidentali de vaccinuri sunt batjocoriţi pe faţă în media ruse, în mai multe limbi, controlate de stat, ceea ce în unele cazuri a dus la afirmaţii absurde conform cărora vaccinurile vor transforma oamenii în maimuţe", a scris Josep Borrell într-o postare pe blog. „Asemenea relatări sunt aparent îndreptate spre ţări unde Rusia vrea să-şi vândă propriul vaccin Sputnik V", a adăugat Borrell, observând că aceste acţiuni ameninţă sănătatea publică în contextul pandemiei de COVID-19. El a nu furnizat exemple în acest sens. 

Moscova a respins în mod repetat aceste acuzaţii şi susţine că Sputnik V este vizat de o campanie de dezinformare susţinută din străinătate. 
 
Fondul rus de investiţii directe (RDIF), care este responsabil cu marketingul vaccinului în străinătate, nu a răspuns unei solicitări a Reuters de a comenta afirmaţiile lui Josep Borrell.  Nici ministerul Sănătăţii de la Moscova şi Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare în media şi comunicaţii, nu au răspuns unor solicitări ale Reuters de a comenta aceste afirmaţii. 
 
Atunci când producătorul AstraZeneca, care colaborează cu Universitatea Oxford la dezvoltarea unui vaccin, a întrerupt testele clinice în septembrie din cauza faptului că unui participant i s-a făcut rău din motive necunoscute, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov le-a declarat jurnaliştilor că Sputnik V este un vaccin mai fiabil, întrucât se bazează un adenovirus descoperit în oameni, în timp ce candidatul britanic este un "vaccin pentru maimuţe".  Testele clinice asupra vaccinului, care utilizează o versiune modificată genetic a unui virus comun care provoacă o răceală descoperit în cimpanzei pentru a învăţa celule umane să producă antigen, au fost reluate în Marea Britanie la doar câteva zile după obţinerea autorizării din partea autorităţii de reglementare. 
 
Rusia a trimis săptămâna trecută primul lot de vaccinuri împotriva COVID-19 în Argentina, în baza unui contract de 10 milioane de doze. De asemenea, a semnat contracte de furnizare cu un număr de state din America Latină şi din Asia. Vaccinul rus costă mai puţin de 20 de dolari, preţ care include două doze. 

Potrivit regulilor Uniunii Europene, vaccinul rusesc Sputnik V trebuie să fie autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) înainte să poată fi utilizat în vreo ţară din blocul comunitar, arată rfi.ro. Planurile Ungariei de a întreprinde testări şi poate chiar de a produce vaccinul rusesc, un pas fără precedent pentru un stat membru al UE, a adăugat noi motive de tensiune cu Bruxellesul. 

Rusia şi Ungaria au convenit luna trecută să li se ofere unor medici şi experţi ungari acces la procesul de fabricare şi la testele de laborator pentru Sputnik V. Ungaria a început vaccinarea împotriva COVID-19 a angajaţilor din sistemul său sanitar cu vaccinul produs de Pfizer/BioNTech, cu o zi înainte de majoritatea altor ţări din UE. Szijjarto a declarat că executivul de la Budapesta va face tot posibilul pentru a aduce doze de vaccin cât mai repede în Ungaria, atât de la producătorii din Vest, cât şi de la cei din Est. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.