Balamuc la audierea lui Stelian Ion. Avocațațele Vicol, Șoșoacă și Steluța Cătăniciu au făcut scandal că nu sunt lăsate să petreacă mai mult timp cu tânărul viitor ministru al Justiției


Balamuc la audierea lui Stelian Ion. Avocațațele Vicol, Șoșoacă și Steluța Cătăniciu au făcut scandal că nu sunt lăsate să petreacă mai mult timp cu tânărul viitor ministru al Justiției

Ministrul propus la Justiţie, deputatul Stelian Ion, unul dintre useriștii care au scris istorie în fostul Parlament prin opoziția remarcabilă pe care a depus-o în terifianta Comisie „Iordache” pentru modificarea legilor justiției, a fost încolțit, miercuri, la audierile din comisia de specialitate de trei avocate cu mari probleme de imagine: traseista Steluța Cătăniciu (ex-ALDE), membră a comisiei mai sus menționate și fostă acolită a PSDl în gravele  demersuri de subordonare a justiției, Laura Vicol, critică virulentă a Laurei Codruța Koveși și acolită a fostului ofițer SRI Daniel Dragomir, care a fugit din țară după ce a fost condamnat definitiv la trei ani și zece luni de închisoare, și Diana Șoșoacă, vocală negaționistă stradală și pasională pupătoare de moaște care, imediat după ce a pus piciorul în Parlament, a zbierat că va promova o lege prin care colegii săi avocați să aibă un fel de imunitate în fața legii.  

Stelian Ion a spus în debutul audierilor că una dintre măsurile pe care le va lua se referă la desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), precizând apoi că este nevoie de o corectare a legislaţiei, pentru a fi pusă în acord cu recomandările internaţionale, ale Comisiei Europene, GRECO şi avizele Comisiei de la Veneţia, subliniind că aceste recomandări şi avize au fost “bine-venite”. 

“Nu vreau să se spună că au existat surprize şi nu am făcut ceea ce am promis. Vă spun răspicat că una dintre primele măsuri pe care le vom lua este aceea de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie. S-a discutat mult, au existat opinii pro şi contra, unele argumentate, altele mai puţin argumentate. Cert este că această Secţie, creată într-un context politic pe care îl ştiţi cu toţii, şi-a ratat chiar şi şansa de a demonstra contrariul a ceea ce am susţinut noi - că nu este bine-venită o astfel de Secţie şi că nu a fost concepută aşa cum ar fi trebuit. S-a plecat de la premisa că există o mare problemă de infracţionalitate în rândul Justiţiei. Deşi există probleme şi au existat unele abuzuri, nu putem spune că ne aflăm în faţa unui fenomen amplu care să justifice necesitate existenţei unei astfel de Secţii”, a declarat Stelian Ion, potrivit Agerpres., primind din partea comisiei 41 de voturi „pentru” și 26 „împotrivă”.

 Potrivit Epoch Times România, inițiatoarea scandalului de la audierea lui Ion a fost Cătăniciu, care a beneficait imediat de suportul colegelor Laura Vicol (PSD) şi Diana Şoşoacă (AUR), pe motiv că parlamentarilor care îl audiau pe viitorul ministru li s-a permis să pună doar câte două întrebări într-un interval scurt de timp. 

Steluţa Cătăniciu (PSD): Nu ni s-a întâmplat să ni se interzică să adresăm întrebări candidatului pentru funcţia de ministru al Justiţiei. Este inadmisibil ce faceţi dumneavoastră în această comisie. 

Laura Vicol (PSD): Domnule ministru, Laura Vicol de la PSD sunt. Aţi făcut afirmaţii false şi nejustificate. Aţi vorbit de un singur caz de procuror DNA anchetat, sunt şapte procurori DNA doar la Ploieşti. Sunt cazuri de procurori DNA anchetaţi la Oradea, la Constanţa, la Braşov. Cine va proteja drepturile oamenilor împotriva acestor procurori care vor face tot felul de abuzuri pentru că domnia voastră consideraţi că SIIJ-ul este inutil. În loc să întăriţi SIIJ-ul, şi procurorii sunt oameni. 

Şefa Comisiei Juridice a Senatului, Laura Scântei, i-a dat o replică ironică Laurei Vicol: „Doamna deputat, felicitări, tocmai v-aţi prezentat obiectivele mandatului”. 

Diana Şoşoacă avea şi ea să intervină, susţinând că nemulţumirile pesedistelor ar fi fost justificate.„Sunt observaţii pertinente (ale Laurei Vicol), acum înţeleg de ce ţara asta este guvernată atât de prost de atâţia ani, mai ales în ultimii patru ani. Este inacceptabil ce faceţi, mă interesează să ştiu cum veţi rezolva problemele justiţiei când avem atâta injustiţie în România şi dvs. ne acordaţi un sfert de oră şi doar două întrebări”, a reclamat și avocata anti „botniță” Șoșoacă.


 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.