EXCLUSIV Burduja începe în forță mandatul de deputat: "Penalizarea absenteismului din Parlament", "Legea SuperEroi - mentorat pentru copiii cu părinți plecați în diaspora" și Reforma administrativă sunt proiectele anunțate de liberal


EXCLUSIV Burduja începe în forță mandatul de deputat: "Penalizarea absenteismului din Parlament", "Legea SuperEroi - mentorat pentru copiii cu părinți plecați în diaspora" și Reforma administrativă sunt proiectele anunțate de liberal

Președintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, a obținut primul mandat de deputat, în urma scrutinului electoral din data de 6 decembrie. Recent, Burduja și-a dat demisia din Guvern pentru a nu încasa două salarii pe perioada a 15 zile, prin ocuparea a două funcții incompatibile, cea de secretar de stat în MFP și cea de deputat. (mai multe detalii AICI)

Într-un interviu acordat Podul.ro, Sebastian Burduja a prezentat primele proiecte pe care le va iniția în calitate de deputat: "reforma administrativă, mai exact sprijinirea dezvoltării zonelor metropolitane", "legea SuperEroi - mentorat pentru copiii cu părinți plecați în diaspora" și "penalizarea absenteismului din Parlament". De asemenea, deputatul liberal a precizat că PNL va construi împreună cu USR și UDMR "o structură sănătoasă pentru dezvoltarea României", chiar dacă vor mai exista și unele disensiuni pe parcurs. 

Reporter: Ați obținut un mandat de deputat în Parlamentul României. Pe de altă parte, rezultatul PNL de la parlamentare e cu destul de mult sub așteptări. Credeți că noua formulă parlamentară va permite concretizarea inițiativelor dorite de partidul dvs.?  

Sebastian Burduja: În Parlament avem, în mod evident, o majoritate de centru-dreapta și sunt convins că vom concretiza inițiative legislative bune pentru români, împreună cu partenerii noștri. Cea mai mare parte dintre românii care au ieșit la vot au ales altceva în afară de PSD, iar acest lucru trebuie să fie un semnal clar că Parlamentul iese din paradigma în care se dădeau legi strâmbe pentru clienți fideli ai acelui partid și intră în normalitate. Iar normalitatea înseamnă legi drepte și cu beneficii concrete pentru toți români.  

Reporter: În ce vor consta primele inițiative pe care le veți gira în Parlament în calitate de deputat?  

Am câteva proiecte pe care le voi promova încă de la începutul mandatului. Primul se leagă de experiența mea profesională din SUA, de la Dalberg și Banca Mondială, și vizează reforma administrativă, mai exact sprijinirea dezvoltării zonelor metropolitane - transformarea centrelor urbane dinamice în municipalități metropolitane, pe de o parte, etapă urmată de constituirea celorlalte localități din zonele metropolitane în districte/sectoare metropolitane, similare cu structura administrativă de la nivelul Municipiului București.

Municipalitățile metropolitane trebuie să aibă competențe ce țin de elaborarea planurilor strategice ale zonei metropolitane, a bugetelor metropolitane, a obiectivelor și programelor de investiții. În acest mod, se va permite promovarea dezvoltării regionale prin sprijinirea creșterii masei urbane, accesul populației la resurse economice și servicii comunitare, creșterea calității vieții, eficientizarea aparatului administrativ local, crearea de mecanisme de cooperare între unitățile administrativ-teritoriale, dar și îmbunătățirea accesului la programele naționale de investiții și a celor finanțate din fonduri europene.

Un alt proiect este unul de suflet, dar care atinge un subiect important și foarte puțin abordat în România. Prin legea SuperEroi - mentorat pentru copiii cu părinți plecați în diaspora - voi propune implementarea de programe de mentorat pentru toți copiii care cresc singuri acasă, cu părinți plecați la muncă în străinătate, printr-un proiect de lege care să stabilească cadrul unui parteneriat între școli, inspectorate școlare, Ministerul Educației (pe de o parte) și asociații și ONG-uri de profil (pe de altă parte).  

Peste patru milioane de români au plecat din țară în ultimii 20 ani, lăsând acasă peste 250.000 de copii rămași singuri (Salvați Copiii, 2017). Acest număr crește permanent. Studiile de specialitate arată riscurile grave la care sunt expuși acești copii: abandon școlar, dezvoltare psihosocială deficitară (sentiment de abandon, autoizolare, lipsa comunicării cu cei în grija cărora au rămas), infracționalitate (mai ales în cazul adolescenților lăsați fără supraveghere), precum și acces deficitar la servicii de bază (sănătate, educație, cultură etc.)

Prin proiectul de lege vom implementa conceptul de mentorat la nivel național pentru acești copiii, pentru a le asigura tuturor un start egal în viață, acces la serviciile de bază și sprijinul de care au nevoie.

Un alt subiect la care țin vizează penalizarea absenteismului din Parlament. E timpul să redăm românilor încrederea în această instituție de bază a democrației, așa că voi propune descurajarea absențelor nemotivate la lucrările activităților parlamentare, prin majorarea sancțiunilor prevăzute în Legea privind Statutul deputaților și a senatorilor. Sancțiunea curentă pentru absențele nemotivate în cuantum de doar 1% din indemnizația lunară brută a deputatului sau a senatorului poate fi modificată, iar eu propun reținerea a minim 10% din indemnizația lunară brută pentru fiecare zi de absență nemotivată, cu o creștere progresivă până la 50% din indemnizația lunară brută, cu excepția absențelor motivate de drept, în condițiile legale și regulamentare.

Reporter: Cum credeți că va decurge colaborarea cu USR și UDMR în plan parlamentar? Dar cu PSD și AUR?  

Sebastian Burduja: Sunt sigur că va fi o colaborare în termeni normali cu partenerii noștri. Sigur vom construi împreună cu USR și UDMR o structură sănătoasă pentru dezvoltarea României, probabil ne vom mai și contrazice pe parcurs, dar până la urmă și asta face parte din farmecul democrației. De la PSD nu mă aștept decât la o opoziție bazată pe minciuni și manipulare, ca și până acum. M-aș bucura să fiu plăcut surprins, dar sunt slabe șanse. Poate măcar acum pun interesul României deasupra agendei de partid, ca să putem face în acești trei ani fără alegeri reformele profunde de care România are nevoie: de la reforma constituțională la cea administrativ-teritorială.  

Cel mai greu de anticipat, dat fiind rezultatul surprinzător, este colaborarea cu AUR, un partid relativ nou, cu viziuni greu de definit în acest moment. Vor fi patru ani interesanți, în mod clar, dar îmi doresc ca niciunul dintre colegii din Parlament să nu uite nici măcar o secundă că suntem aici în slujba românilor. Și avem o mare răspundere și o mare oportunitate: să punem la treabă cele 84 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană și să dezvoltăm România.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.