Analistul și consultantul politic Cristian Hrițuc analizează, pe contul său de Facebook, consecințele asupra PNL ale negocierilor purtate de președintele partidului Ludovic Orban, în vederea coagulării noii majorități parlamentare cu USRPLUS și UDMR. Verdictul său este unul dur.
„A negociat Orban până a rupt partidul în două. Urmează faza a doua și adâncirea rupturii, atunci când se vor face nominalizările miniștrilor. Ce va face cu Bode, cu Boloș, cu miniștri susținuți de organizații puternice și care și-au făcut și treaba? Îi va duce la Cultură, la Educație, unde a luat portofolii?”, puntează Hrițuc.
În opinia sa, „ministerele cu bani mulți, ministerele unde se pot rezolva problemele primarilor din teritoriu s-au dus către USR și UDMR.”
„Pentru un om neimplicat politic, negocierea la care s-a ajuns poate părea rezonabilă. Pentru un activist și mai ales pentru un primar liberal, rezultatul negocierilor este total nesatisfăcător. Ministerele de <<aur>> s-au dus, iar activul de partid va trebui să facă coadă la ministrul USR sau la ministrul UDMR. Dacă, cu ungurul se vor mai înțelege, sunt sigur că același lucru nu va fi și USR- istul.
Iar toate aceste lucruri vin acum, când majoritatea primăriilor mici nu au bani să își achite facturile de final de an și stau cu mâna întinsă la guvern.
Orban a negociat prost pentru că și-a dorit postul de la Cameră și pentru că a intrat în conflict cu Iohannis. A cedat mult doar ca să își atingă obiectivul personal și să aibă un premier marionetă. Cîțu va trebui să reziste presiunilor liberalilor, presiunilor USR- iștilor și să conducă guvernul cu două crize în desfășurare, criza generată de pandemie și criza economică.
Cîțu are o misiune extrem de grea și va avea nevoie de sprijinul Cotroceniului, altfel nu va rezista foarte mult. În acest moment, te uiți în jur și vezi că este un premier înconjurat doat de elemente ostile. Poate nici Dăncilă n-a fost în poziția asta la început.
Orban e la capăt de drum. Chiar dacă acum poate părea o victorie a lui, doar pentru că și-a atins obiectivul de șef al Camerei, să nu uităm însă că tot parcursul a fost acesta: PNL pierde alegerile în fața PSD. Orban demisionează - din proprie inițiativă, probabil ca mișcare strategică să își poata lua un nou mandat - Orban se opune desemnării lui Ciucă. Intră în conflict cu Cotroceniul. Orban reintră în joc și cere partidului să îl nominalizeze pentru funcția de premier. Este oprit de tandemul Iohannis USR.
Încep negocierile. Cîtu premier. Orban Președintele Camerei. PNL pierde ministerele cel mai importante din punct de vedere al resurselor.
Orban a fost dislocat din funcția de premier și asta a fost primul pas pentru dislocarea din funcția de președinte PNL”, a scris Cristian Hrițuc pe Facebook.