Potrivit celor 14 trăsături de bază identificate de Umberto Eco în 1995, AUR este un partid FASCIST! Legislația României interzice astfel de organizații


Potrivit celor 14 trăsături de bază identificate de Umberto Eco în 1995, AUR este un partid FASCIST! Legislația României interzice astfel de organizații

Într-un eseu scris în 1995 și intitulat „Ur-Fascism”, scriitorul, filosoful și semioticianul italian Umberto Eco (1932-2016) identifica 14 trăsături de bază ale ideologiei fasciste. Eco spunea că nu este posibil că toate 14 să fie organizate într-un sistem coerent, multe dintre ele contrazicându-se și fiind caracteristice și altor tipuri de despotism și fanatism, dar că este suficient ca una dintre ele să fie prezentă pentru ca fascismul să se coaguleze în jurul său. 

În România, organizațiile fasciste sunt interzise prin Legea 217/din 23 iulie 2015 (pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii - Detalii AICI).  

RFI.ro a dat publicității recent cele 14 trăsături de bază ale tuturor mișcărilor fasciste identificate de Umberto Eco, câteva dintre acestea fiind relativ ușor recognoscibile în retorica și programul celei mai noi dintre formațiunile apărute în peisajul politic românesc - AUR:

1. Cultul tradiției. „Trebuie doar să ne uităm la programa fiecărei mișcări fasciste pentru a găsi principalii gânditori tradiționaliști. Gnoza nazistă a fost hrănită din elemente tradiționaliste, sincretiste, oculte. ” 

2. Respingerea modernismului. „Iluminismul, epoca rațiunii, sunt văzute ca începutul depravării moderne”. 

3. Cultul acțiunii de dragul acțiunii. „Acțiunea, fiind frumoasă în sine, trebuie făcută înainte sau fără orice reflecție anterioară. Gândirea este o formă de emasculare”. 

4. Dezacordul este trădare. „Spiritul critic face distincții, iar distincția este un semn al modernismului. În cultura modernă, comunitatea științifică laudă dezacordul ca o modalitate de a îmbunătăți cunoștințele”. 

5. Teama de diferență. „Primul apel al unei mișcări fasciste sau prematur fasciste este unul împotriva intrușilor. Astfel, Ur-Fascismul este rasist prin definiție”. 

6. Apel la frustrarea socială. „Una dintre cele mai tipice trăsături ale fascismului istoric a fost apelul către o clasă de mijloc frustrată, o clasă suferind de o criză economică sau sentimente de umilință politică”. 

7. Obsesia pentru un complot. „Astfel, la rădăcina psihologiei ur-fasciste există obsesia pentru un complot, posibil unul internațional. Adepții trebuie să se simtă asediați”. 

8. Inamicul este și puternic, și slab – aceasta, prin schimbarea continuă a focalizării retorice. 

9. Pacifismul este o formă de tranzacționare cu inamicul. 

10. Dispreț pentru cei slabi. „Elitismul este un aspect tipic al oricărei ideologii reacționare”. 

11. Cu toții sunt educați să devină eroi. „În ideologia ur-fascistă, eroismul este norma. Acest cult al eroismului este strict legat de cultul morții”. 

12. Machism și cultul armelor. „Machismul implică atât dispreț pentru femei, cât și intoleranță și condamnare a obiceiurilor sexuale nestandardizate, de la castitate la homosexualitate.” 

13. Vocea Poporului, prezentată în mod selectiv. „Există un populism în care răspunsul emoțional al unui grup selectat de cetățeni poate fi prezentat și acceptat ca fiind Vocea Poporului”. 

14. Ur-Fascismul vorbește Noua Limbă. „Toate manualele naziste sau fasciste au folosit un vocabular sărăcit și o sintaxă elementară, pentru a limita instrumentele unui raționament complex și critic.” 



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.