Tensiuni uriașe între Dacian Cioloș și oamenii lui Ludovic Orban. Copreședintele USR PLUS a lăsat să se înțeleagă că nu dorește ca președintele PNL să redevină premier, iar apropiații acestuia au luat foc. Șeful Corpului de Control al Guvernului: „Ați început să dictați ce candidat propun președintele Iohannis și PNL?!”


Tensiuni uriașe între Dacian Cioloș și oamenii lui Ludovic Orban. Copreședintele USR PLUS a lăsat să se înțeleagă că nu dorește ca președintele PNL să redevină premier, iar apropiații acestuia au luat foc. Șeful Corpului de Control al Guvernului: „Ați început să dictați ce candidat propun președintele Iohannis și PNL?!”

Varianta cu Ludovic Orban din nou premier într-un guvern de coaliție PNL - USR PLUS - UDMR, care circulă pe surse de marți seară, pare a fi respinsă de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS, într-un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook. 

”Apropo de discuțiile asupra numelui de premier din această seară, mesajul USR-PLUS este simplu: am vorbit serios atunci când am spus că e nevoie de un nou început pentru România”, a scris Dacian Cioloș, stârnind tabăra apropiaților și susținătorilor lui Ludovic Orban. 

Un răspuns virulent la această poziție a venit din partea lui Daniel Dragoș Tănăsoiu, șeful Corpului de Control al Guvernului, care scrisese anterior pe pagina sa de Facebook că „toată conducerea partidului este alături de Ludovic Orban” și că „relația cu președintele Iohanis este excelentă” (Iohannis cu un singur „n” în original, n. red). 

Domnule Dacian Cioloș, dvs ați început să dictați ce candidat propune Președintele Iohannis și PNL? Dvs chiar nu vă dați seama că acest mesaj aruncă in aer negocierile cu PNL? Dvs chiar nu realizați că această declarație este de fapt o lipsă de respect față de un partener cu care vreți să guvernați? Și pe langă această lipsă de respect, dvs chiar ați uitat ce rezultat ați luat la aceste alegeri? Cu 16% doriți să alegeți dvs premierul în locul președintelui și a partidului cel mai mare (care are cu 10 procente mai mult decât partidul dvs) din această posibilă alianță de dreapta? Mai aveți puțin și vă dați cu părerea și pe cine propune PNL la toate funcțiile din stat! Această poziție chiar e de noaptea minții!”, a scris Tănăsoiu pe pagina de Facebook a lui Dacian Cioloș. Comentariul a dispărut însă, miercuri dimineață, semn că probabil se intenționează calmarea spiritelor încinse și reluarea mai așezată a negocierilor. 

Liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR, Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor, s-au reunit, marți, la Vila Lac, pentru a încerca deblocarea negocierilor pentru formarea noului guvern. Se pare însă că nici de această dată nu s-au înțeles, surse apropiate discuțiilor precizând pentru Mediafax că Ludovic Orban a refuzat să renunțe la șefia Camerei Deputaților, acest lucru fiind totuși posibil dacă șeful liberalilor este acceptat de partenerii de coaliție să revină la Palatul Victoria ca șef al noului guvern PNL-USR PLUS-UDMR. Șefia Camerei Deputaților ar reveni, în condițiile astea, lui Dan Barna, iar cea a Senatului ar ajunge la UDMR. 

Potrivit unor surse liberale consultate de G4media.ro, liderii PNL, reuniți marți seară în ședință, au decis să aștepte decizia celor de la USR Plus referitoare la acceptarea sau nu a propunerii ca Ludovic Orban să fie premierul viitorului guvern. USR Plus ar urma să decidă miercuri dacă sunt sau nu de acord cu varianta Orban prim-ministru. 

Despre varianta propusă marți de copreședintele USR PLUS, Dan Barna, puteți citi AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.