Ludovic Orban respinge ferm varianta PSD privind formarea unui Guvern "USL 2.0", așa-zis de uniune națională, condus de Rafila


Ludovic Orban respinge ferm varianta PSD privind formarea unui Guvern "USL 2.0", așa-zis de uniune națională, condus de Rafila

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni după consultările de la Palatul Cotroceni că singura variantă propusă președintelui Klaus Iohannis a fost cea a unui Guvern de uniune națională al cărui premier să fie Alexandru Rafila, Executiv din care să facă parte și PNL. 

Ciolacu: Am făcut propunerea unui Guvern de uniune națională în care toate forțele politice să fie reprezentate. 

Reporter: Inclusiv PNL? 

Ciolacu: Inclusiv Partidul Național Liberal. (...) Într-un Guvern de uniune națională sunt toate forțele politice, cu mențiunea că PSD va face propunerea de premier în persoana lui Alexandru Rafila. 

Reporter: Cum vedeți un Guvern de uniune națională din care să facă parte și PNL, ținând cont că ați spus că nu discutați cu ei?

Ciolacu: Sunt două lucruri diferite. Dacă vom continua în această logică cu un Guvern minoritar PNL de exemplu, atunci este exclus ca PSD să voteze un Guvern minoritar PNL. Altceva este când vorbim de un Guvern de uniune națională. Asta așteaptă românii de la noi. Uitați-vă cum au împărțit puterea românii în acest moment, astfel încât nicio formațiune nu poate creiona un Guvern singură. Ținând cont de contextul actual, de criza sanitară și economic, de unul din cei mai complicați ani care va urma, 2021, se impune un Guvern de uniune națională. 

Reporter: PNL și USR au respins ideea unui Guvern de uniune națională. 

Ciolacu: Președintele Iohannis nu mi-a comunicat acest lucru. 

Reporter: Care ar fi bazele unui Guvern de uniune națională? 

Ciolacu: Prima regulă ar fi că partidul care a câștigat parlamentarele face propunerea de premier. Domnul președinte a recunoscut că propunerea PSD e una onorabilă. 

În schimb, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat luni, după consultările de la Palatul Cotroceni, că liberalii nu sunt de acord cu nicio participare a PSD la guvernare.

"Nu suntem de acord cu nicio participare la guvernare a PSD. PSD a ţinut în loc România 30 de ani. PSD, trei ani de zile după ce a primit încrederea în 2016, a făcut cu totul si cu totul altceva decât a promis românilor. Mai mult decât atât, PSD s-a comportat ca un partid care nu merită să deţină nicio părticică de putere în România. Noi am stabilit posibilii parteneri prin hotărârea Biroului Politic Naţional în mandatul pe care îl avem, care sunt USR-PLUS, UDMR şi grupul minorităţilor", a spus Orban, la sediul PNL.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.