Desemnarea unui premier. Un deputat PNL devoalează faptul că Nicolae Ciucă poate reprezenta în continuare o variantă: "Relevante sunt acum calculele USR"


Desemnarea unui premier. Un deputat PNL devoalează faptul că Nicolae Ciucă poate reprezenta în continuare o variantă: "Relevante sunt acum calculele USR"

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a atras atenția duminică că varianta ca președintele Klaus Iohannis să-l desemneze pe Nicolae Ciucă premier nu este exclusă, în condițiile în care PNL-USRPLUS-UDMR ar urma să nu ajungă la un consens în urma negocierilor privind formarea viitorului Guvern. De asemenea, liberalul a precizat că USRPLUS nu are motive să grăbească negocierile, aflându-se pe o poziție de negociere mai solidă decât PNL. 

"Știind că opțiunea zero a președintelui Iohannis pentru "Guvernul Vaccinării" a fost senatorul Nicolae Ciucă, desemnat de altfel și premier interimar, USR are o poziție de negociere mai solidă în raport cu PNL în discuțiile despre algoritmul puterii.  

În cazul în care coaliția PNL-USR-UDMR nu îi poate propune presedintelui o nominalizare comună de premier, președintele e pus în situația de a găsi varianta care să obțină acordul celor trei partide. Și așa ne întoarcem la scenariul Ciucă, pe care nimeni nu îl poate refuza (și care ar obține chiar și de la opoziție voturi - cum să voteze "patrioții" PSD și "suveraniștii" AUR împotriva unui general care chiar a luptat sub drapel, în Irak?). Pentru că premierul interimar bifează toate criteriile: e și un pic liberal, și un pic independent, și un pic tehnocrat.  

Relevante sunt acum calculele USR: crede că va obține mai mult de la Cîțu sau de la Ciucă? Florin Cîțu vine la masa negocierii cu oferta tip a PNL. Nicolae Ciucă ar putea impune o formulă mai personalizată, bazată pe propriile compatibilități. Teoretic, useriștii ar putea obține mai multe breșe, pe ministere disputate politic, în varianta Ciucă. Dar, intuind asta, și Cîțu ar putea ceda în ultima clipă în câteva puncte cheie.  

E logic, în aceste condiții, ca USR să nu se grăbească. Are mai multe opțiuni, presiunea nu apasă asupra sa, cunoaște cărțile celuilalt jucător și știe că greutatea sa în negociere e mai mare decât cea oferită de scorul electoral.

În aceste condiții, discuțiile se vor prelungi semnificativ. Iar președintele Iohannis rămâne, în mod evident, principalul jucător - și cel care vă impune varianta funcțională finală", a scris liberalul pe Facebook. 

De asemenea, Ovidiu Raețchi le-a oferit un răspuns celor care spun că nu este democratică numirea în funcția de premier a unui general trecut recent în rezervă, cum este cazul lui Nicolae Ciucă: "Pai Ciucă e premier. Acum. Pare OK, suntem tot în NATO, UE. Și, apropo de NATO și țările civilizate. În 1952, Eisenhower era comandat suprem al forțelor NATO. În 1953 era președintele SUA. Și au rămas civilizați, nu?".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.