Birchall indică VINOVAȚII care au distrus Dosarul Mineriadei: "Sper că până la această oră cel puțin CSM și Inspecția Judiciară s-au autosesizat!"


Birchall indică VINOVAȚII care au distrus Dosarul Mineriadei: "Sper că până la această oră cel puțin CSM și Inspecția Judiciară s-au autosesizat!"

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus joi, printr-o sentință definitivă, restituirea la Parchetul Militar a rechizitoriului din Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. La 30 de ani de la comiterea atrocităților de la Mineriada din 13-15 iunie, când cel puțin 4 persoane au fost ucise de mineri, alte mii fiind rănite, iată că s-a adeverit cea mai mare temere, aceea că procurorii nu au fost în stare sau, mai bine zis, nu au vrut să întocmească un rechizitoriu bine pus la punct. 13 persoane, în frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu au fost acuzate de procurori în acest dosar de infracțiuni contra umanității, fapte pedepsite cu închisoare pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

CITIȚI ȘI: Dosarul Mineriadei, îngropat de Augustin Lazăr&Co. România riscă să fie pusă din nou sub monitorizare de instituțiile europene

În acest context, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a atras atenția că CSM și Inspecția Judiciară trebuie să se autosesizeze și să analizeze cum de a fost posibil ca toate probele din dosar să fie înlăturate, iar dosarul să fie restituit pentru refacerea urmării penale. De asemenea, Birchall a atras atenția că procurorii militari care au instrumentat Dosarul Mineriadei trebuie trași la răspundere. Procurorii militari de execuție care și-au pus semnătura pe rechizitoriu sunt Ion Alexandru, Virgiliu Marian Istrate, Iulian Dinu, Marian Văetiși și Dan Mihail Mitrănescu. De asemenea, Gheorghe Coșneanu, șef al SPM în 2017, a dat undă verde rechizitoriului instrumentat de procurorii militari menționați anterior. Mai mult decât atât, Ana Birchall l-a luat în vizor pe judecătorul ÎCCJ Constantin Iepure, care a ținut captiv dosarul, chiar și contrar legii. 

"Grav! Foarte grav! Sper că până la această oră cel puțin CSM și Inspecția Judiciară (dar nu numai) s-au autosesizat să analizeze cu maximă seriozitate și responsabilitate cum de s-a ajuns ca TOATE probele să fie înlăturate, iar după 30 de ani dosarul să fie restituit pentru refacerea urmăririi penale!??

Îmi găsesc cu greu cuvintele să scriu exact ce simt, dar este inacceptabil și de netolerat să se ajungă aici și să se continue ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Fără luarea unor măsuri ferme față de toți cei care au instrumentat acest dosar ar fi o jignire în primul rând față de toți cei care în acele zile au avut de suferit doar pentru că au ieșit în stradă să își manifeste nemulțumirea! În egală măsură ar fi o jignire și o palmă data României, a cărei imagine a fost grav afectată atunci, dar și în anii care au urmat! Nu în ultimul rând este o palmă dată încrederii în justiție, o palmă dată românilor cinstiți și de bună credință care nu doresc nimic altceva decât ca legea să fie corect aplicată și egală pentru toți!  

"Înalta Curte de Casație și Justiție a decis retrimiterea dosarului Mineriadei din iunie 1990 la Parchetul General. Judecătorii au constat nulitatea rechizitoriului și au dispus excluderea tuturor probelor administrate în cursul urmăririi penale. Acum, dosarul Mineriadei din iunie 1990 va intra probabil în competența faimoasei Secții Speciale (SIIJ) pentru că în dosar este implicat și un magistrat! Decizia Curții Supreme este definitivă!"

P.S. 1. Mai are sens să spun că dosarul se află în faza de Cameră Preliminară încă din anul 2017, deși legea este clară în privința termenului maxim în baza căruia un dosar poate fi în cameră preliminară (de maxim 60 de zile) sau că judecătorul a avut nevoie de 10 luni ca să își motiveze hotărârea??  

P. S. 2 Da, atunci și eu am beneficiat de câteva "bastoane" ale minerilor fiind la Universitate cu câțiva prieteni care erau studenți și comiseseră "marea crima" de a avea în buzunar carnetul de student!", a scris Birchall pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.