Unioniștii din BASARABIA au fost la un pas să scape ROMÂNIA de menghina lui Vladimir Putin și a odraslei sale teribiliste, Viktor Orban. De ce este neintrarea PMP în Parlament o pierdere


Unioniștii din BASARABIA au fost la un pas să scape ROMÂNIA de menghina lui Vladimir Putin și a odraslei sale teribiliste, Viktor Orban. De ce este neintrarea PMP în Parlament o pierdere

Alegătorii din Basarabia au fost aproape de săvârșirea unei mici „minuni”, care ar fi contat enorm pentru evoluțiile politice din România în perioada următoare: trimiterea Partidului Mișcarea Populară (PMP) în Parlamentul de la București. 

Partidul lui Traian Băsescu nu a trecut pragul electoral de 5%, în ciuda voturilor basarabenilor. Deși aceștia au susținut PMP în proporțe de peste 33%, comparativ cu cei 10% care au votat cu Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR), partidul unionistului de mucava, George Simion, numărul de voturi obținut la stânga Prutului a fost insuficient pentru PMP.   

Analistul și consultantul politic, Cristian Hrițuc, a surprins foarte bine pe pagina sa de Facebook ce s-a întâmplat: 

„Acum 3 ani, în alegerile locale din Chișinău,  Eugen Tomac (președintele PMP-n.red.) a fost primul care l-a legitimat pe George Simion, liderul AUR de azi, făcând o alianță de susținere pentru Codreanu.

Tomac a reușit să facă varză și politica PUN  și pe cea a PMP în nenumărate rânduri. Un lider mic, meschin, care l-a jucat în cateva rânduri și pe Băsescu pe la spate (vezi episodul din sectorul 2 de acum câțiva ani)

În continuare PMP fără Traian Băsescu nu reprezintă nimic, n-au reușit în 4 ani să construiască ceva, totul e pe imaginea lui și atât.”

De precizat că Traian Băsescu este președinte de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN), principalul partid unionist din R. Moldova, condus de Octavian Țîcu și al cărui președinte de onoare este Traian Băsescu.

Fără îndoială, intrarea PMP în Parlament ar fi fost o gură de oxigen. în fața amenințării AUR.  

În primul rând, pentru că viitoarea majoritate parlamentară nu ar fi fost dependentă de pretențiile exagerate ale UDMR, care, odată satisfăcute, vor alimenta discursul extremist și vor sufla în pânzele AUR. Cum majoritatea va depinde exclusiv de formațiunea maghiară, PNL și USRPLUS nu vor putea să respingă cerințele maximale pe care Uniunea le va pune pe masă cu siguranță, iar acest lucru riscă să alimenteze scorul AUR, partid de evidentă orientare antimaghiară.

Ca să nu mai vorbim de faptul că Ungaria, guvernul lui Orban Viktor mai precis, va avea o pârghie de influență asupra Guvernului român. Lucru remarcat de fost jurnalistă Ioana Lupea, în prezent consultant politic, cea care a scris pe Facebook că intrarea UDMR la guvernare va depinde de strategia Budapestei.

„Vestea super proastă este că decizia privind viitoarea coaliție de guvernare se va decide la Budapesta. Foarte mult optimism nejustificat în legătură cu intrarea la guvernare a UDMR alături de PNL și USRPLUS, ignorând că, în ultimii ani UDMR s-a subordonat total lui Orban Viktor și Fidesz.

Și Orban are de jucat acum o carte în raport cu Bruxellesul și nu știm cum o va juca, pentru sau anti PPE. Iar pentru Orban Viktor, USRPLUS egal Soros. Ce va alege Orban Viktor: Soros sau Putin?”

În alt doilea rând, PMP ar fi fost o formațiune conservatoare care democratică, moderat creștină, pro-occidentală, atlantistă, nu tenebroasă, naționalist, legionaroidă, ortodoxistă și putinistă, precum AUR. În aceste condiții, acest rol va trebui preluat de PNL. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.