Scoaterea României de sub dependența de gazele rusești. Liberalul Huțucă prezintă planul PNL


Scoaterea României de sub dependența de gazele rusești. Liberalul Huțucă prezintă planul PNL

Deputatul PNL de Constanța Bogdan Huțucă, candidat pentru un nou mandat, a reliefat într-un interviu perspectiva PNL de scoatere a României de sub dependența de gazele rusești. Concret, acest obiectiv ține de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, dar și de exploatarea gazelor din Marea Neagră, a subliniat liberalul. 

CITIȚI ȘI: Bogdan Huțucă (PNL): Dacă vom arăta că vrem UNIREA, nimeni nu ne va sta în cale. Basarabia trebuie să se întoarcă acasă!

"Eu nu vreau să-i îmbogățim pe ruși și nici nu vreau ca românii și companiile românești să consume gaze de la Gazprom", a mai zis președintele PNL Constanța. 

Reporter: Reprezentanți în Parlament județul Constanța, o zonă extrem de importantă pentru securitatea națională, căci reprezintă cea mai mare parte a graniței maritime. Practic, sunteți la 400 de kilometri de Crimeea. Este acesta un motiv de îngrijorare? 

Nu, am încredere în militarii români. În plus, nu uitați că nu suntem singuri. România este membră NATO, cea mai de succes alianță politico-militară din istoria omenirii. În plus, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite funcționează foarte bine. Chiar la baza de la Mihail Kogălniceanu avem mii de militari americani. Sunt impresionat de faptul că niște băieți din Texas, din California, din Iowa, din Carolina de Nord, sunt astăzi la noi în țară, gata oricând să-și dea viața pentru apărarea noastră. Vorbim mereu despre aprofundarea parteneriatului strategic cu SUA, dar ce poate fi mai puternic decât acest lucru? 

Reporter: Cu toate acestea, am văzut că ați fost activ în Parlament atunci când a fost vorba de achiziții militare pentru Armata Română. 

Absolut, și voi continua să fiu. Militarii noștri, fie că se află pe teatre de operații, precum în Afganistan, fie că se află în țară, merită cele mai bune echipamente militare, cea mai bună protecție și cele mai bune arme. Consider că o armată puternică trebuie să funcționeze în primul rând ca un element de descurajare. Nimeni nu își dorește un conflict militar, însă noi ca politicieni trebuie să ne asigurăm că România trebuie să fie pregătită pentru orice. 

Reporter: Cu investiția de la Cernavodă ce se întâmplă? Energia este o chestiune de securitate națională. 

Centrala de la Cernavodă este de interes strategic atât pentru județul Constanța cât și pentru țară. În următorii patru ani vom construi alături de partenerii noștri americani, canadieni și francezi reactoarele 3 și 4 și vom moderniza reactorul numărul 1. Această investiție va aduce beneficii uriașe județului, se vor crea mii de locuri de muncă pe orizontală și pe verticală, iar la nivel național vom reuși să avem un plus energetic semnificativ ceea ce va face din România un jucător regional pe această piață. Pe lângă investițiile din energia nucleară, suntem deciși să începem cât mai repede, tot alături de prietenii noștri americani, exploatarea gazelor din Marea Neagră. Alte mii de locuri de muncă, alți bani la bugetul local și național. Când vom avea în funcțiune toate cele 4 reactoare și când vom exploata gazele din Marea Neagră vom putea spune că suntem independenți energetic și că nu vom mai depinde de gazele rusești. 

Reporter: Aș vrea să revenim puțin la gazele naturale offshore, deoarece în ultimii ani ați fost mereu un susținător al exploatării acestora și un critic al piedicilor puse de pesediști. 

Pesediștii au făcut multe lucruri rele, dar speram că măcar pe chestiuni ce țin de siguranța și securitatea românilor vor face un pas în spate. Unul dintre cele mai grave lucruri făcute de pesediști cât timp au fost la guvernare a fost să alunge din țară companiile din energie care încercau să exploateze gazele naturale de la Marea Neagră. Dacă am scoate gazul din Marea Neagră, românii ar beneficia de gaze naturale ieftine și sigure. Ca urmare a politicilor PSD-Dragnea, în 2019, România a importat de două ori mai mult gaz de la ruși, comparativ cu anul precedent. Eu nu vreau să-i îmbogățim pe ruși și nici nu vreau ca românii și companiile românești să consume gaze de la Gazprom. Dar aceste lucruri se vor schimba. Viziunea PNL este clară: gazele românești din Marea Neagră trebuie exploatate și folosite de noi.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.