Culisele spargerii monopolului grupării Savonea asupra CSM. O cunoscută jurnalistă dezvăluie informații în premieră


Culisele spargerii monopolului grupării Savonea asupra CSM. O cunoscută jurnalistă dezvăluie informații în premieră

Alegerea magistratului Bogdan Mateescu în funcția de  președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) reprezintă o lovitură dură primită de gruparea Liei Savonea. Jurnalista Ondine Gherguț, specializată în domeniul justiției, dezvăluie, pe pagina sa de Facebook, cum s-a ajuns aici.

„CULISELE CSM

Cum s-a spart gruparea Savonea, a celor 6 grații (7 cu președinta Înaltei Curți), care au dominat secția de judecători a CSM și au impus 4 ani  deciziile în plenul Consiliului.

Evelina Oprina a spart grupul, printr-o plângere (seziare) penală împotriva Simonei Marcu, judecătoare la Înalta Curte, care a fost președinte CSM în 2018, când a încheiat un contract pentru un proiect pe fonduri europene. Anul trecut, Oprina a preluat coordonarea derulării proiectului, anul acesta a venit un control. Ca să scape de eventuale acuzații penale, Oprina a sesizat DNA. Sesizarea o viza pe Simona Marcu, judecătoare de Înaltă Curte, asa ca în grup a apărut discordia.

Savonea e mult mai apropiată de Marcu, de asemenea  Corina Corbu, președinta Înaltei Curți. Tînț s-a alăturat și ea "fetelor", deoarece în calitate de președinte al CSM pe anul 2020, avea și ea partea ei de responsabilitate pe proiectul cu fonduri europene.  

Așa că grupul s-a spart: Marcu, Savonea, Corbu, Țînț, pe de o parte, iar Oprina a rămas doar cu Baltag pe partea cealaltă.  

Mariana Ghena, care de obicei era cu ele, a lipsit, distanțându-se astfel, ca să vadă probabil din ce parte bate vântul, că și vremurile sunt grele, nu mai e unitatea și siguranța de pe vremea PSD.

După sesizarea DNA de către Oprina, Mateescu, pe fază, si-a început actiunea de convingere a celor 4-5 judecătoare (încă din vară) pentru a le obține votul.  Și le-a  convins, poate și pentru că Mateescu ar avea conexiuni în zona președinției și a ministrului Predoiu, adică unde se afla centrul puterii, spun sursele mele.

Rezumând,  pentru Bogdan Mateescu au votat judecătorii Andrea Chis, Margareta Nicoleta Tint, Simona Marcu, Lia Savonea, Corina Corbu, ministrul Predoiu, procurorii Olaru, Solomon, Ban, Deac, procurorul general Scutea, „civilul" Chelaru și însuși Mateescu, 13 voturi în total, din 18 prezenți la ședință în plen) .

Oprina n-a mai ajuns în plen pentru că a fost eliminata de votul în secția de judecători (fiecare secție vine cu un singur candidat, asa au modificat pesedistii Legea 317 a CSM, ca să poată controla votul),

Pentru Oprna au votat:  Baltag și ea însăși. Voturi anulate = 2  (Bălan și Toader, în plen) Absentă- Ghena.

Acum s-a mai întâmplat ceva care mă pune puțin pe gânduri și anume doi dintre magistrații care au susținut cu consecvență independența Justiției și Anticorupția NU l-au votat în plen pe Bogdan Mateescu. E vorba de judecătorul Bălan și de procurorul Toader. Motivul ar fi niște divergențe de opinii din acest an (se pare ca au fost deranjați de apropierea lui Bogdan Mateescu de gruparea Savonea).  

Cam astea ar fi culisele de la CSM, cam așa se face politica în Justiție.

LATER EDIT:

în legătură cu soluționarea plângerii penale înaintate de Oprina: DNA și-a declinat competența către Secția Specială, care a clasat dosarul, așa că Simona Marcu a scăpat, însă... nu a uitat, s-a răzbunat”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.