Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri la Palatul Cotroceni că nu va permite PSD să acceadă la guvernare după alegerile parlamentare, indiferent de scor. Mai mult decât atât, Iohannis a subliniat că PNL și USR vor guverna împreună, în ciuda divergențelor din campanie.
De asemenea, președintele a răspuns criticilor lansate de o parte din opinia publică legate de faptul că ar face campanie electorală pentru PNL de la Palatul Cotroceni. Iohannis a precizat că românii așteaptă de la el să le spună cum vede lucrurile, iar, conform Constituției, "președintele veghează la buna funcționare a statului, în stat fiind și partide, Parlament, Guvern, diverse autorități".
Jurnalist: Acum un an, după turul doi al alegerilor prezidențiale, spuneați "Vă primit că voi fi președintele tuturor românilor, și al celor care m-au votat și al celor care nu m-au votat, dar și al celor care nu au fost la vot". Însă ieri în declarația de la Palatul Cotroceni ați pomenit de 15 ori PSD, evident în context negativ. În schimb, ați făcut campanie electorală pentru PNL. Aici aș avea două întrebări conexe. De ce ați ales să fiți doar președintele PNL? Nu credeți că pe 6 decembrie PNL va fi taxat tocmai din cauza atitudinii dvs. lipsită de echidistanță politică?
Iohannis: Nu știu de unde ați scos asta cu echidistanța politică. Cunosc destul de bine Constituția. Președintele nu poate fi membru de partid, dar asta nu înseamnă că președintele trebuie să fie un mut sau să nu aibă opinii politice. Eu cred că președintele face bine să-și spună opinia. În acest sens vreau să citiți și declarația mea de ieri. Am fost foarte franc. Am arătat ce prost a guvernat PSD. Am făcut afirmații de apreciere legat de activitatea PNL, care s-a zbătut foarte tare, cu toate că e guvern minoritar, că este pandemie, că este criză economică, și tot a mișcat lucruri. Nu le-a mișcat pe toate, mai ales că a avut frâna PSD în Parlament. S-au mai făcut și greșeli. Doar cine nu muncește nu greșește. Cred că înainte de alegeri românii se așteaptă de la mine să le spun cum văd lucrurile. Cum vă imaginați să stau eu și să mă uit la lună sau la stele sau la soare și să nu spun ce se întâmplă? Ar fi o eroare fundamentală. În Constituție spune că președintele veghează la buna funcționare a statului, în stat fiind și partide, Parlament, Guvern, diverse autorități.
Jurnalist: Totuși, în primul mandat v-ați ferit să faceți asemenea evaluări politice de la Palatul Cotroceni, deși am avut 3 guverne PSD.
Iohannis: Da, acum am spus mai franc ce aveam de spus.
Jurnalist: Ieri ați făcut acuzații extrem de grave la adresa PSD. Mai există vreo șansă ca după alegerile din decembrie, dacă scorul electoral o va permite, să mai acceptați acest partid al trecutului la guvernare?
Iohannis: Nu. Am spus-o și ieri. După părerea mea e bine să avem un guvern și o majoritate în jurul PNL, fiindcă ei au stat un an singuri când toți ceilalți s-au cam retras în posturi de expectativă. Cred că este o șansă pentru România ca să reformăm statul, marile sisteme publice și să facem o țară normală.
Jurnalist: De la începutul campaniei electorale în timp ce dvs. criticați PSD s-au întețit atacurile între PNL și USR. În ultima perioadă liderii celor două partide se acuză reciproc de blaturi cu PSD, de populism, de trădare ș.a.m.d. După alegerile locale spuneați că PNL și USR devin forțele schimbării în bine, încurajând implicit o coaliție dintre cele două partide în vederea guvernării. La cum merg lucrurile în această campanie aveți senzația că PNL și USR își doresc să guverneze împreună? Ce mesaj aveți pentru cele două partide?
Iohannis: Mesajul meu este simplu. Vor guverna împreună. Ce numiți dvs. contre este o nervozitate tipică pentru campania electorală. Nu toată lumea poate să rămână calmă. Câteodată unii sar mai repede cu anumite mesaje, cu anumite acuzații. Însă, între PNL și USR există o apropiere care nu trebuie să se bazeze neapărat pe simpatii între persoane, ci pe concordanță între valori și obiective de reformă.
Jurnalist: Vor guverna împreună pentru că își doresc să o facă sau pentru că sunt încurajați, presați dinspre electorat, dinspre dvs.?
Iohannis: Eu îi încurajez să se apropie. Electoratul așteaptă același lucru de la cele două partide. Sunt convins că în conducerile celor două partide va exista o deschidere semnificativă pentru această abordare.