Continuă disputa privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Senatorul PSD Lucian Romașcanu a solicitat marți seară, într-o intervenție telefonică la B1TV, ca Guvernul Orban să dea o OUG privind eliminarea pensiilor speciale aferente parlamentarilor. În acest context, avocatul Cristian Băcanu, secretar de stat în Ministerul Justiției, prezent în emisiune, a explicat motivul pentru care nu se poate da o astfel de OUG, întrucât ar pica inevitabil la CCR.
Romașcanu: Domnul Orban ar putea să rezolve printr-o simplă OUG această chestiune.
Băcanu: O OUG prin care să desființăm o pensie nu e o chestiune viabilă. Avem CCR care s-a pronunțat că prin OUG nu poți să restrângi drepturi și libertăți. E o decizie a CCR din 6 mai pe OUG 1/1999. CCR ne-a spus expres că nu poți să restrângi drepturi și libertăți prin OUG. Tocmai de aceea așteptăm ca Parlamentul să găsească o soluție. Avem acel proiect de lege inițiat de PNL și care a fost adoptat încă din vară și care are termen la CCR pe 8 decembrie. Pentru mine e foarte greu să înțeleg de ce trenează o soluție de aproape jumătate de an la CCR.
Romașcanu a plusat cu solicitările populiste către Executiv. Concret, pesedistul a cerut Guvernului Orban să dea o OUG privind impozitarea pensiilor speciale. Replica avocatului liberal a venit imediat, acesta atrăgându-i atenția lui Romașcanu că există deja un astfel de proiect de lege pe masa CCR, iar pe cale de consecință Executivul nu poate da o OUG similară, întrucât nu ar trece testul de constituționalitate.
Romașcanu: Singurul lucru pe care ar putea să-l facă e să dea o OUG de impozitare a pensiilor și am scăpat de această problemă.
Băcanu: Domnul Romașcanu nu cred că își aduce aminte ce s-a votat în Parlament. Proiectul de lege al PNL care are termen pe 8 decembrie la CCR este unul care fix asta face și anume impozitează. Guvernul nu poate veni cu o OUG atât timp cât există un proiect de lege care e blocat la CCR. Domnule Romașcanu, probabil nu știți cum se aplică principiul cooperării loiale între instituțiile statului. Nu putem să dăm o OUG care să aibă un conținut similar cu o lege care a trecut deja de Parlament pentru că am încălca tocmai acest principiu și am crea un paralelism legislativ. Am avea două acte normative cu același conținut. O astfel de OUG ar pica în două săptămâni la CCR.