Exploatarea petrolului din mare. Fenomenul brazilian: țara condusă de Bolsonaro a ajuns să fie lider mondial


  • ACP
  • Nov 18, 2020 21:28
  • 1957
Exploatarea petrolului din mare. Fenomenul brazilian: țara condusă de Bolsonaro a ajuns să fie lider mondial

Creșterea continuă a popularității președintelui Braziliei, Jair Bolsonaro, chiar în anul acesta dificil, este motivată printre altele și de starea neașteptat de bună a economiei țării sale. Unul din sectoarele unde Brazilia a făcut performanță este exploatarea petrolului din mare, domeniu în care țara condusă de Bolsonaro și guvernul său a ajuns să fie lider mondial, în ciuda faptului că petrolul a avut și are prețuri mai mici anul ăsta, iar extragerea sa din mare este scumpă, presupunând investiții inițiale substanțiale. Brazilia a ajuns în septembrie să fie și a treia furnizoare mondială de petrol către China, care e cea mai mare importatoare din lume.  

Compania Petrobras, care este lidera exploatării vastelor câmpuri petroliere maritime ale Braziliei, a raportat exporturi record de țiței pentru septembrie 2020, din care aproximativ 87% au fost destinate Chinei, și există semne că boomul petrolier al Braziliei va continua în anii următori chiar dacă vor încetini importurile de petrol ale Chinei. Pentru asta Petrobras caută în mod activ piețe noi de export în Asia, unde India, care e cea de-a cincea mare economie din lume, este în special vizată de brazilieni. Creșterea economică a Indiei, combinată cu o populație foarte numeroasă, în creștere și din ce în ce mai bogată, va determina și o creștere semnificativă a cererii de energie și combustibili. Sancțiunile Washingtonului, care împiedică rafinăriile indiene să achiziționeze țiței din Venezuela, au obligat importatorii indieni să caute în altă parte, iar compania braziliană Petrobras s-a plasat foarte bine în preferințele lor actuale.

Noile reglementări maritime au declanșat, de asemenea, o creștere a cererii de petrol brazilian și în Singapore, care este unul dintre cele mai mari centre mondiale de transport maritim.  

Un exemplu al dezvoltării companiei petroliere naționale a Braziliei, Petrobras, este anunțul recent de cumpărare a participării companiilor Shell și Petrogal Brasil, o filială a Galp Energia din Portugalia, pentru nava specială de depozitare și de transport a producției de petrol P-71, cu 353 milioane de dolari. Nava, care are capacitate de stocare 150.000 de barili zilnic, urma să fie așezată în câmpul petrolier Tupi, dar Petrobras a ales să o plaseze în câmpul petrolier Itapu, descoperit de curând. Compania națională de petrol din Brazilia se așteaptă să înceapă producția în Itapu anul viitor, mult mai devreme decât anul 2024, cum fusese planificat inițial.  

Creșterea accelerată a potențialului Braziliei în domeniul petrolier a început să atragă și investiții crescânde din partea celor mai mari companii energetice din lume, tendință care se va păstra în următorii zece ani, conform analizelor actuale ale specialiștilor. E adevărat, toate acestea au fost posibile și ca urmare a dispariției Venezuelei dintre cei mai mari exportatori de petrol, țara ultim menționată pierzând poziția de pe piața mondială din cauza regimului comunist care o ține în gheare, în timp ce Brazilia devine din ce în ce mai puternică și în acest domeniu datorită administrației de dreapta conduse de președintele conservator Jair Bolsonaro. (sursa: MercoPress)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.