Rusia, China și Turcia, din ce în ce mai influente în Africa. Baza rusească de la Marea Roșie, capcanele Beijingului și manevrele lui Erdogan


  • ACP
  • Nov 15, 2020 16:08
  • 1991
Rusia, China și Turcia, din ce în ce mai influente în Africa. Baza rusească de la Marea Roșie, capcanele Beijingului și manevrele lui Erdogan

În ultimele trei-patru zile au fost anunțate câteva mișcări strategice ale Rusiei, Turciei și Chinei în Africa, care arată că în ciuda crizei economice generale și a tuturor celorlalte probleme produse în întreaga lume de pandemia acestui an, cursa pentru câștigarea unor poziții cât mai bune, militare sau economice, în Africa, rămâne foarte importantă pentru țările mai sus enumerate. 

Moscova a făcut public faptul că premierul rus Mihail Mișustin a semnat, pe 6 noiembrie, un acord cu Sudanul pentru înființarea unei baze militare navale la Marea Roșie, prima bază militară rusă înființată în Africa după căderea Uniunii Sovietice. 

Conform textului acordului, spune publicația Defense News, centrul logistic naval va găzdui câteva sute de persoane, în care sunt incluși atât militarii cât și personalul civil. Baza va găzdui până la patru nave militare, inclusiv dintre cele cu propulsie nucleară.

Guvernul sudanez se obligă să furnizeze Rusiei infrastructura portuară necesară și o suprafață mare de teren în apropierea bazei, în mod gratuit, iar Rusia va avea voie să transfere „orice fel de echipament militar, muniție sau material” care sunt necesare pentru bază, prin porturile sudaneze. Centrul va funcționa sub jurisdicția Rusiei, iar acordul va fi în vigoare 25 de ani, cu opțiunea de fi reînnoit pentru încă o perioadă de 10 ani – detalii AICI

Tot zilele trecute, Turcia a anunțat că a plătit o bună parte din datoria Somaliei către Fondul Monetar Internațional, după emiterea unui decret semnat de președintele Erdogan în acest sens, fapt care a scăzut datoria țării africane de la 5,2 miliarde dolari la 3,7 miliarde. 

Guvernul somalez a transmis public mulțumiri președintelui turc, la ordinul căruia Somalia a mai primit în ultimii ani cantități mari de ajutoare în alimente și medicamente, în timp ce, anul acesta, mai multe victime ale atacurilor teroriste din Somalia au primit îngrijiri medicale în spitalele din Turcia – mai multe detalii AICI

Turcia are de mai mulți ani o prezență militară semnificativă în Somalia, în special la baza militară TURKSOM, unde funcționează și o instituție de învățământ superior pentru militarii somalezi. Este clar că Erdogan nu a făcut o donație neinteresată tocmai acum, într-o perioadă foarte grea pentru economia din Turcia, ci a făcut o investiție care, conform programului său politic, nu poate fi decât una strategică, militară. 

China a anunțat, joi, că va contribui la finanțarea unei zone de liber schimb la nivelul întregului continent african, care la finalizare va fi cea mai mare din lume, acoperind 55 de națiuni cu un PIB combinat de 3,4 trilioane de dolari SUA și cu aproximativ 1,3 miliarde de consumatori.

Anunțul a fost lansat la un eveniment care a marcat cea de-a 20-a aniversare a Forumului privind cooperarea China-Africa (FOCAC), la care ministrul de externe chinez Wang Yi a declarat că Beijingul se bucură de dezvoltarea zonei africane de liber schimb (AfCFTA) și „va oferi asistență în numerar” pentru dezvoltarea pe mai departe a proiectului african – mai multe detalii AICI

Banii care au venit până acum în Africa din China au alimentat de multe ori capcana datoriilor în care Beijingul a atras mai multe guverne africane, așadar e greu de crezut că marele stat comunist încearcă să își construiască niște relații economice corecte cu țările africane.

Propunerea de ajutor a Beijingului nu este altceva decat trecerea la un nivel superior în procesul de câștigare a controlului asupra unei părți cât mai mari din continentul african.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.