Confiscarea extinsă: Iohannis a promulgat legea Anei Birchall. Ce trebuie știut despre inițiativa care i-a făcut pe hoți să tremure


Confiscarea extinsă: Iohannis a promulgat legea Anei Birchall. Ce trebuie știut despre inițiativa care i-a făcut pe hoți să tremure

După ani în șir care au fost marcați de linșarea sistematică a statului de drept de către politicienii certați cu legea, românii au parte finalmente de o veste bună. Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni, 2 octombrie, legea inițiată de deputata independentă Ana Birchall privind confiscarea extinsă a averilor ilicite, un fel de Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara în materie legislativă, întrucât printre cei afectați pot fi personaje precum patronul Antenei 3, turnătorul securistoid "Felix" Dan Voiculescu. 

"De astăzi, procurorii, judecătorii, ANAF, ANABI și toate instituțiile care au atribuții în recuperarea banilor furați de la statul român au TOATE instrumentele legale pentru ca fiecare leu furat statului român și pitit inclusiv către terțe persoane să fie recuperat", a subliniat Ana Birchall. 

Prin transpunerea integrală a directivei europene privitoare la confiscarea extinsă a averilor, România a evitat condamnarea, inclusiv pecuniară, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Mai trebuie spus că legea intră în vigoare și se aplică imediat de la publicarea în Monitorul Oficial, nefiind necesare normele metodologice. 

"Victorie! Da, astăzi am obținut o mare victorie și, împreună, am scris o pagină importantă pentru justiția din România, o filă importantă pentru parcursul democratic și consolidarea statului de drept din România! Așa simt eu!

Preşedintele Iohannis a promulgat, astăzi, legea privind confiscarea extinsă a averilor ilicite. Astăzi, lupta mea de aproape 3 ani a fost câștigată în favoarea românilor cinstiți. De astăzi, procurorii, judecătorii, ANAF, ANABI și toate instituțiile care au atribuții în recuperarea banilor furați de la statul român au TOATE instrumentele legale pentru ca fiecare leu furat statului român și pitit inclusiv către terțe persoane să fie recuperat. Aștept și sunt convinsă că fiecare român cinstit și de bună credință așteaptă rezultate! Așa că... la treabă! Voi urmări cu mare atenție punerea în aplicare a acestei legi! Acum nu mai există nicio scuză sau impediment pentru ca toți banii furați statului român să fie recuperați! Nu pot exprima în cuvinte cât de mult vă mulțumesc tuturor pentru că împreună am dus și am câștigat bătălie cu bătălie până astăzi, când împreună am câștigat această luptă dusă împotriva celor care își făceau speranțe că România va rămâne o țară unde își vor putea continua hoțiile și mișmașurile din care, după procese interminabile, să rămână cu banii intacți. Aveți încredere că, pas cu pas, România devine un loc unde domnește legea! Statul român își apără cetățenii, iar averile obținute ilegal nu mai sunt deloc în siguranță... Și cum am mai spus: ATENȚIE DOMNILOR PUNGAȘI: AVERILE OBȚINUTE ILICIT SUNT ÎN MARE PERICOL DE CONFISCARE! Și da, sunt mulțumită că îmi închei activitatea în Parlamentul României cu o astfel de lege, una dintre cele mai importante din ultimii 30 de ani, scriind împreună cu voi o filă importantă în istoria României!", a scris Birchall pe Facebook. 

Totodată, fosta ministră a Justiției a oferit o serie de clarificări de ordin tehnic în legătură cu legea promulgată de Klaus Iohannis. Concret, trebuie menționat că sunt vizați acei cetățeni care au fost condamnați la minim 4 ani de închisoare și nu își pot justifica averea, dar de subliniat este că "prin noua lege s-a extins practic posibilitatea de a dispune confiscarea extinsă la ORICE infracțiune pentru care LEGEA prevede pedeapsa de 4 ani sau mai mare, dacă fapta este susceptibilă să îi procure un folos material". Cât despre pedepsele prevăzute de lege mai mici de 4 ani, trebuie reliefat că se aplică confiscarea specială: "Codul penal prevede faptul că sunt supuse confiscării speciale bunurile dobândite prin săvârșirea faptei prevăzute de legea penală, dacă nu sunt restituite persoanei vătămate și în măsura în care nu servesc la despăgubirea acesteia", a punctat Birchall. 

"În ceea ce privește limita minimă de 4 ani cerută de lege pentru a se putea dispune confiscarea extinsă trebuie reținut că:

1.Modificarea operată prin legea adoptată de Parlament transpune integral prevederile Directivei 2014/42/UE, care impune ca standard minim pentru statele membre în vederea aplicării măsurii confiscării extinse ca pedeapsa prevăzută de lege să fie de 4 ani sau mai mare, precum și o lista de infracțiuni. În legea adoptată se menține limita minimă a pedepsei de 4 ani sau mai mare, dar față de forma în vigoare, S-A ELIMINAT lista limitativă de infracțiuni pentru care se poate dispune confiscarea extinsă. Cu alte cuvinte, prin noua lege s-a extins practic posibilitatea de a dispune confiscarea extinsă la ORICE infracțiune pentru care LEGEA prevede pedeapsa de 4 ani sau mai mare, dacă fapta este susceptibilă să îi procure un folos material.

2. Condiția limitei minime de pedeapsă de 4 ani sau mai mare are în vedere pedepsele prevăzute de lege (Codul Penal sau o lege penală specială) și NU pedepsele aplicate de judecător. Spre exemplu: dacă legea prevede pedeapsa între 2 și 7 ani, chiar dacă judecătorul va aplica o pedeapsă de 3 ani, confiscarea extinsă tot se APLICĂ pentru simplul motiv că pedeapsa prevăzuta de lege este mai mare de 4 ani (respectiv de la 2 la 7 ani în exemplul dat).

3. Pentru pedepsele prevăzute de lege mai mici de 4 ani, se APLICĂ confiscarea specială, în condițiile legii. Astfel, Codul penal prevede faptul că sunt supuse confiscării speciale bunurile dobândite prin săvârșirea faptei prevăzute de legea penală, dacă nu sunt restituite persoanei vătămate și în măsura în care nu servesc la despăgubirea acesteia. Concluzie: nimeni nu scapă, iar fiecare leu furat statului român va fi recuperat!

Aș mai preciza că prin legea votată recent se are în vedere în primul rând extinderea domeniului de aplicare a confiscării extinse. Cu alte cuvinte, prin adoptarea acestei legi, confiscarea extinsă va putea fi aplicată, în condițiile legii, și infracțiunilor de serviciu, precum și în cazul altor infracțiuni pentru care în prezent aceasta măsura nu se putea dispune. O altă prevedere importantă privește modificarea cerințelor necesare aplicării confiscării extinse. Astfel, se elimină restricțiile prevăzute în actuala reglementare, astfel încât instanța va putea să își fundamenteze convingerea că bunurile provin din orice fel de activități infracționale pe baza oricăror împrejurări, disproporția de valoare fiind doar o circumstanță exemplificativă. Mai mult, confiscarea extinsă poate fi dispusă și asupra bunurilor transferate către terți, dacă aceștia știau sau ar fi trebuit să știe că scopul transferului a fost evitarea confiscării. Cu alte cuvinte, chiar dacă își ascund averile pe numele apropiaților tot se aplică confiscarea extinsă! Este important de precizat că prin transpunerea integrală a acestei directive am prevenit condamnarea (inclusiv pecuniară) a României la CJUE! Sper ca aceste precizări sa îi ajute pe românii cinstiți care mi-au trimis mesaje în ultima perioadă", a mai precizat Birchall. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.