„PROJECT HANSON”- afacerea lui Hunter Biden care a amenințat securitatea națională a SUA. A ajutat o companie militară din China, bănuită de spionaj, să cumpere un producător strategic din America


„PROJECT HANSON”- afacerea lui Hunter Biden care a amenințat securitatea națională a SUA. A ajutat o companie militară din China, bănuită de spionaj, să cumpere un producător strategic din America

În septembrie 2015, Administrația Obama-Biden a aprobat vânzarea unui producător strategic din Michigan, Henniges Automotive, către o firmă conectată de fiul lui Joe Biden, Hunter, și o companie chineză din domeniul militar, aflată pe o listă de supraveghere a autorităților din America, din cauza legăturilor sale strânse cu Armata Populară de Eliberare.

Compania lui Hunter Biden implicată în această afacere nu este alta decât fondul de investiții în acțiuni Bohai Harvest RST (BHR), sprijinit de Banca de stat a Chinei.

Asta înseamnă că partea chineză l-a cooptat pe Hunter Biden în afacerea BHR cu unicul scop de a achiziționa tehnologia militară produsă de Henniges, o afacere care periclitează securitatea națională a SUA.  

BHR și compania chineză, Aviation Industry Corporation (AVIC), au avut nevoie de o aprobare specială pentru această tranzacție, din partea Comitetului pentru investiții străine din SUA (CFIUS), deoarece Henniges produce tehnologie utilizată în domeniul militar.

Începând cu 1993, entitățile de business ale AVIC au fost sancționate de cinci ori de către autoritățile din Statele Unite ale Americii.

Companie supravegheată pentru spionaj

AVIC a fost inclusă pe „lista de supraveghere”  a SUA - un steag roșu major - cu mai puțin de un an și jumătate înainte ca această companie chineză să co-achiziționeze „Henniges”, alături de Bohai Harvest RST (BHR).  

 

„Faptul că CFIUS a aprobat acordul este alarmant, având în vedere că Henniges deține numeroase facilități în Statele Unite, care sunt acum controlate de o companie cu specific militar din China”, scrie publicația online „Breitbart.com”.

Documentele interne BHR relevă modul în care AVIC a reușit să-și mascheze implicarea în afacerea „Henniges”, prin intermediul corporațiilor de tip „scoică”/„shell” și a înființat un joint-venture cu fiul candidatului democrat la Președinția SUA, pentru a facilita preluarea unui furnizor american de tehnologie atât militară, cât și civilă.  

Documente suplimentare sugerează că, prin intermediul companiei Bohai Harvest RST (BHR), Hunter Biden a direcționat bani către o entitate controlată de Vanessa Kerry, fiica secretarului de stat de atunci John Kerry, cu doar o lună înainte ca CFIUS să aprobe preluarea „Hennigen” de către chinezi. La acea vreme, secretarul John Kerry a jucat un rol principal în cadrul CFIUS, care a aprobat tranzacția.

Petrecere în cinstea „loviturii de stat”

Când știrile despre preluarea de către AVIC a producătorului din Michigan, „Henniges Automotive” au ajuns în spațiul public,  asociații lui Biden au sărbătorit, catalogând această tranzacție drept un pas important  pentru viitoarele achiziții chineze.

Mărturie stă un e-mail de răspuns al lui Bevan Cooney către Devon Archer, ambii parteneri de afaceri al lui Hunter Biden, datat 15 septembrie 2015:  

„Felicitări!!!! Acest lucru este minunat. Să trimitem o scrisoare către Ambasadorul Baucus  [Max Baucus, fost ambasador al SUA în China- n. red.] Cât de curând Archie (diminutivul numelui lui Devon Archer)"

 

Bevan Cooney este, în prezent, în închisoare și a oferit jurnaliștilor de investigații, Peter Schweizer și Matthew Tyrmand, acces la e-mailurile în baza unei autorizații scrise. E-mailurile lui Cooney dezvăluie modul în care BHR, fondul de investiții în acțiuni a lui Hunter Biden cu partea chineză- s-a raportat la achiziția „Henniges” - numită „Project Hanson” - ca la o veritabilă „lovitură de stat majoră” și un model pentru viitoarele investiții „transfrontaliere” ale BHR.

La puțin după obținerea acordului CFIUS pentru preluarea companiei „Hennigen”, Devon Archer i-a scris o scrisoare ambasadorului SUA în China de la acea vreme, Max Baucus, un vechi prieten al familiei Biden.  

A fost, în fapt, o invitație de a participa la o recepție în cinstea obținerii acordului, la care urmau să vină partenerii din BHR și investitori:

„Vă scriu pentru a vă invita la un banchet transfrontalier pentru a sărbători achiziția noastră a Henniges Automotive. Am finalizat tranzacția la începutul acestei luni, împreună cu partenerul nostru strategic, AVIC, pentru 600 de milioane de dolari. Am atașat și un articol din presă despre tranzacție. Această etapă marchează prima noastră achiziție din SUA. Partenerii noștri strategici, inclusiv AVIC și Sinopec, vor fi prezenți, la fel și investitorii noștri, inclusiv Banca Chinei și China Development Bank.  Sperăm să discutăm despre oportunitățile și provocările investițiilor transfrontaliere pentru companiile chineze.”

 

Partenerii strategici și investitorii pe care Archer i-a enumerat - în special Sinopec, Banca Chinei și Banca de Dezvoltare a Chinei - sunt entități de stat și, prin urmare, arme ale Partidului Comunist Chinez, ai căror directori/oficiali doreau în mod clar să celebreze această veritabilă „lovitură de stat”, cum a catalogat-o „Breibart”.

Într-adevăr, partenerul de afaceri chinez al lui Hunter Biden a fost pe deplin mulțumit. Un document intern al BHR, redactat în ​​engleză și mandarină stă mărturie: „Suntem incredibil de mândri de perseverența, dăruirea și ingeniozitatea echipei <<Project Hanson>>, care a adus la viață, în mod colectiv, primul născut al platformei de investiții transfrontaliere a BHR, primul din cei care va să vină."

Roger Robinson, fost director senior pentru afaceri economice internaționale la Consiliul de Securitate Națională al președintelui Ronald Reagan, a declarat „Breibart” că „guvernul SUA știe de ani de zile că AVIC ajută Armata Chinei și ajută dușmanii SUA, motiv pentru care compania a fost sancționată în trecut.  

Vechile și notoriile legături stabilite de AVIC cu Complexul militar-industrial chinez fac ca Aprobarea administrației Obama-Biden de preluare a „Hennigen Automotive” să fie „cu atât mai curioasă”. „Aceasta este orice numai o întreprindere chineză benignă”, a spus Robinson.

Citește și:

Noi acuzații EXPLOZIVE la adresa lui Hunter Biden, fiul contracandidatului lui Donald Trump: „A participat la eforturile chineze de a dobândi tehnologie occidentală din domeniul militar”. Afacerea care a pus în pericol SECURITATEA NAȚIONALĂ a SUA

Fiica fostului Secretar de Stat democrat John Kerry, legături financiare cu chinezii

Un alt document intern al BHR conține o dezvăluire majoră: Devon Archer a facilitat „sprijinul” chinez pentru o fundație numită Seed Global Health, co-fondată și controlată de fiica Secretarului de Stat, John Kerry, din vremea Administrației Barack Obama.

Documentului BHR este datat decembrie 2015: 

„O mulțumire specială adresată directorului și acționarului nostru, Devon Archer, pentru implicarea sa în fundația non-profit Seed Global Health, care furnizează personal medical și resurse la nivel global către țările care au nevoie. BHR va continua să sprijine această cauză, precum și altele.”

Documentul BHR se referă la o strângere de fonduri găzduită de Devon Archer pentru fiica secretarului Kerry și organizația Seed Global Health, care a avut loc pe 16 august 2015 - cu mai puțin de o lună înainte ca Departamentul de Stat, condus de John Kerry,  și CFIUS să aprobe preluarea „Henniges Automotive”.  

Foarte bine conectată politic în SUA, fundația Seed Global Health a fost acuzată că a primit mai mult de 9 milioane de dolari onduri ale Departamentului de Stat al SUA, fără a participa la licitații. În 2018, un membru al conducerii executive al Seed Global Health a fost acuzat de procurorii federali pentru încălcarea legilor federale din domeniul conflictului de interese.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.