Decretul privind închiderea restaurantelor şi barurilor după orele 18:00 a stârnit proteste violente în noaptea de luni spre marți în mai multe orașe mari ale Italiei, în condițiile în care o nouă criză sanitară gravă prinde contur în peninsulă, noile infectări raportate zilnic fiind în prezent de aproximativ 20.000, iar numărul morților de peste 140.
Sute de oameni au ieşit în stradă la Milano, Trieste, Ferrara, Torino, Napoli pentru a cere guvernului condus de premierul Giuseppe Conte ridicarea restricţiilor privind activităţile din domeniul HoReCa. Manifestaţiile au degenerat în acte de violenţă soldate cu răniţi şi cel puțin patru arestări.
În Torino, protestatarii au aruncat cocktailuri Molotov spre forţele de ordine, în Milano au fost folosite gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor, iar violenţe au fost raportate şi în Napoli, unde au loc proteste mai multe zile, scrie news.ro. Manifestări au avut loc şi în Roma şi Palermo, relatează BBC.
Demonstraţiile au început la scurt timp după ce Guvernul a anunţat închiderea, după 18:00, a restaurantelor, barurilor, a sălilor de sport şi cinematografelor. Majoritatea magazinelor vor rămâne însă deschise.
În mai multe regiuni, precum Lombardia şi Piedmont, au fost introduse restricţii de mobilitate pe timp de noapte.
Deşi prima carantină naţională, impusă în primăvara acestui an a fost acceptată paşnic de populaţie, noile măsuri au fost contestate imediat. Firmele mici se plâng că încă încearcă să îşi revină după carantină şi că alte restricţii le-ar putea duce în faliment.
Magazine de lux din centrul Torino, inclusiv unul Gucci, au fost devastate de mulţimea care a ocupat străzile după ce noile reguli au intrat în vigoare. Demonstranţii au folosit obiecte pirotehnice şi fumigene, iar poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene.
Mulţimea din Milano a scandat „Libertate!” în timpul confruntărilor cu poliţia în centrul oraşului. Capitala regiunii Lombardia a fost afectată serios de epidemia de Covid-19.
Noile măsuri restrictive sunt în vigoare până pe 24 noiembrie. În această perioadă, 75% din cursurile liceelor şi universităţilor italiene vor avea loc online. Guvernele regionale au cerut ca toate cursurile să fie ţinute de la distanţă, însă ministrul Educaţiei, Lucia Azzolina, s-a opus.
Guvernul a mai cerut oamenilor să nu călătorească în afara oraşelor de reşedinţă decât dacă este absolut necesar şi să evite, pe cât posibil, folosirea transportului în comun.
„Cred că vom suferi puţin luna aceasta, dar strângând din dinţi cu aceste restricţii vom putea respira din nou în decembrie”, a spus duminică prim-ministrul Giuseppe Conte.
În mai multe ţări din Europa (Spania, Franța, Cehia, Belgia) au fost impuse noi restricţii, după ce numărul de infecţii cu SARS-CoV-2 a crescut considerabil.
Italia se confruntă cu un nou val al infectărilor care și-a atins recordul duminică atunci când au fost raportate 21.200 de noi cazuri. Primul stat european puternic lovit de pandemie în luna martie, Italia a reușit să țină pandemia sub control până la cel de-al doilea val care a lovit în octombrie întreaga Europă.
În vreme ce Europa se confruntă cu un număr exploziv de cazuri, Australia a anunțat luni scoaterea din carantină a celui de-al doilea mare oraș, Melbourne, după o perioadă de patru luni necesară pentru stoparea focarelor.