Augustin Zegrean, dezvăluiri incendiare despre uselistul Florin Roman: „Mi-a spus că negociază cu PSD”/„Florin Iordache a fost ales nelegal, votul nefiind valabil”


Augustin Zegrean, dezvăluiri incendiare despre uselistul Florin Roman: „Mi-a spus că negociază cu PSD”/„Florin Iordache a fost ales nelegal, votul nefiind valabil”

În rafala de acuzații, replici și chiar amenințări dintre USR și PNL, declarațiile lui Augustin Zegrean, candidatul liberalilor pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ, au trecut aproape neobservate, deși clarificau multe aspecte importante  ale situației de marți, din Parlament, când controversatul Florin Iordache, violatorul justiției”, cum l-a numit premierul Ludovic Orban, a primit 185 de voturi, unele dintre ele de la reprezentanți ai opoziției care aparent îl contestă.  

Zegrean pentru Hotnews.ro: „Eu am aflat ieri (marți, n.r.) la ora 12.00 (ora la care expira termenul pentru depunerea candidaturilor -n.r.), când m-a sunat liderul de grup de la PNL (Florin Roman -n.r.) și m-a întrebat dacă vor să mă propună ei pentru funcția aia și mi-a spus că negociază cu PSD. Apoi nu am mai știut nimic, până în momentul în care am aflat rezultatul votului”.

Într-o postarea pe Facebook, analistul Sorin Ioniță spune și el că Florin Roman l-a „aburit” pe Zegrean și că este cumva „autorul moral” al  numărului de voturi umilitor de mic primit de candidatul liberalilor la președinția CL: Hai că devine mai clar ce a fost. Florin Roman, acest Viorel Hrebenciuc (mai puţin suav, din topor) al PNL-ului, l-a aburit pe Zegrean cu promisiuni, le-a zis USR-iştilor că aduce liberalii la vot dar a adus doar 30% din ei, în general a produs ditamai bulibăşeala; civicii au fost fraieri să meargă înainte cu omul lor şi să nu numere liberalii trecuţi pe la urnă etc. Adică omul a creat spaţiu de manevră pentru ambele variante – şi alianţă de guvernare cu USR, caz în care episodul va fi uitat; şi guvernare fără USR, caz în care se va urla pe media alimentată pandemic, uăiii, cine bre, ăia care au votat cu Iordache? Acuma la concret, cine credeţi voi că a votat cu Iordache: USL-iştii din PNL care datorează şi ei multe anti-anti-corupţiei lui Florinel; sau USR-iştii care au ieşit în piaţă contra Florinel? Însă geniul Hrebenciucilor e că ştiu să facă în aşa fel încât asta să nu mai conteze”

Zegrean, fost președinte al CCR, a mai spus că își dorea demult, într-un plan îndepărtat, să meargă la Consiliul Legislativ, pentru că este o muncă juridică ce i-ar fi plăcut: "Trebuie ca cineva să facă ordine în legislația asta. Toată legislația ar trebui regândită, totul este aiurea. Iordache nu s-a dus acolo ca să rescrie legislația și să facă ordine, ci să facă dezordine. Dar alegerea lui Iordache este ceva normal pentru zilele în care trăim, pentru că nimeni nu vrea să facă bine".

Fostul președinte al CCR consideră că Florin Iordache a fost ales nelegal pentru că art. 9 din Legea nr. 73 din 3 noiembrie 1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, prevede că președinele CL și președinții de secții al CL „se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite".

Florin Iordache a fost ales însă cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenți - 260 prezenți din 465.

"Legea spune clar că președintele și șefii de secții sunt aleși cu majoritataea voturilor senatorilor și deputaților, nu cu majoritatea voturilor celor prezenți. Ei nu au avut majoritate. Acest vot nu este conform cu legea. Nu este niciun dubiu că votul nu este conform

În mod normal, Florin Iordache nu ar putea să conducă Consiliul Legislativ cu acest vot, iar Parlamentul se poate reuni în ședință pentru revocarea lui Iordache. Legea permite asta", a mai explicat Zegrean pentru hotnews.ro.

Fostul președinte al Consiliului Legislativ Dragoș Iliescu a fost ales cu 249 de voturi în 2001.

Hotărârea de numire a lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ, în urma votului de marți din Camera Deputaților a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial, fiind invocat un articol din Constituție, nu legea care spune că era nevoie de majoritatea senatorilor și deputaților, nu doar de votul majorității celor prezenți.

”Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaților și de Senat în ședința comună din 20 octombrie 2020, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. 2 din Constituția României”, se spune în Monitorul Oficial.

Art.76 (2) prevede că ”Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.”

USR a precizat, tot miercuri, că va sesiza Curtea Constituțională pentru invalidarea numirilor făcute marți de Parlament, inclusiv numirea propriului senator, George Dircă, întrucât candidații nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege, potrivit unui mesaj postat pe Facebook de liderul partidului, Dan Barna.

„Ieri (marți - n.r.), USR a propus PNL boicotarea ședinței pentru a bloca numirea lui Florin Iordache președinte al Consiliului Legislativ, dar liderul deputaților PNL Florin Roman a respins propunerea și s-a lăudat că partidul său va avea 113 parlamentari la vot ca să îl voteze pe Augustin Zegrean. Au venit doar 36. Dintre care 8 foști traseiști PSD-ALDE: Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Damian Florea, Ioan Balint, Remus Borza (deputați), Gioancă Eugen, Marius Nicoară, Ioan Talpoș (senatori). Din cei 36, 16 au votat cu Florin Iordache", mai arată liderul USR.

Barna a transmis că USR va depune și un proiect de lege de limitare a mandatelor la Consiliul Legislativ, precum și o procedură de revocare.

Ulterior, și liberalii au anunțat într-un comunicat că vor depune o sesizare la CCR referitoare la neconstituționalitatea alegerii lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a replicat usturător pentru USR și PNL: „Păi nu mai bine nu-l votau (pe Iordache - n.r.)? Decât să-l conteste? E dreptul lor constituțional și mă bucur că fac acest lucru. Eu știu că grupul Partidului Național Liberal are peste 100 de membri. Știți și dumneavoastră același lucru. Iar domnul Zegrean a avut 41 de voturi.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.