Culmea nesimțirii: KGB-ul acuză SUA că ar orchestra o ”revoluție” în Republica Moldova! În realitate, ambasadorul SUA la Chișinău a avertizat că rusofilul Dodon se pregătește să fraudeze alegerile prezidențiale


Culmea nesimțirii: KGB-ul acuză SUA că ar orchestra o ”revoluție” în Republica Moldova! În realitate, ambasadorul SUA la Chișinău a avertizat că rusofilul Dodon se pregătește să fraudeze alegerile prezidențiale

Serviciile rusești de informații externe au acuzat marți Statele Unite că „orchestrează un scenariu revoluționar” în Republica Moldova, cu ocazia alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, pe modelul Belarus și Kirgisztan, scrie AFP.

În realitate, tensiunile au fost cauzate de avertismentul recent al ambasadorului SUA la Chișinău, care a atras atenția că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon (candidatul Moscovei) se pregătește să fraudeze alegerile prezidențiale, pentru a-și asigura un nou mandat. Acest avertisment l-a scandalizat pe Lavrov, ministrul de Externe al lui Putin, care a dat glas fake news-ului că SUA ar face jocuri subterane în R. Moldova. Lui Lavrov i-a răspuns deputatul Iurie Reniță, acid și ironic, atrăgându-i atenția cu privire la ocupația rusească din Transnistria, devenită o rușine europenă.

"Statele Unite continuă fără reținere să se amestece în treburile interne ale țărilor prietene Moscovei (...), astăzi vedem că americanii orchestrează un scenariu revoluționar pentru Moldova în noiembrie”, a afirmat, într-un comunicat, șeful serviciului de informații externe al Rusiei (SVR) Serghei Narîşkin.

Principalii candidați la prezidențialele din Moldova sunt președintele în exercițiu, Igor Dodon, pro-rus, și fostul premier Maia Sandu, pro-european.

Narîșkin acuză departamentul american de Stat că încurajează opoziția să organizeze "acțiuni de protest în masă" după alegeri, iar ambasada americană ar fi vinovată de faptul că ar cere forțelor de ordine să nu intervină în caz de manifestații.

În comunicatul său, informațiile externe ale Rusiei mai acuză SUA că au încercat deja "să influențeze de manieră grosieră situația post-electorală din Belarus și Kirghizstan" în acest an.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.