UPDATE. DOCUMENT: USR, proiect de lege prin care vrea să-l debarce pe "Ciordache" de la șefia Consiliului Legislativ. Precizările senatoarei Presadă


UPDATE. DOCUMENT: USR, proiect de lege prin care vrea să-l debarce pe "Ciordache" de la șefia Consiliului Legislativ. Precizările senatoarei Presadă

UPDATE 

Senatoarea USR Florina Presadă a anunțat marți că a depus un proiect de lege prin care vrea să-i scurteze mandatul pesedistului Florin "Ciordache" din fruntea Consiliului Legislativ la 5 ani, în condițiile în care acesta a fost ales astăzi pe viață de Parlament pentru a ocupa respectiva funcție. Totodată, Presadă a precizat că prin proiectul de lege depus, în cazul în care va fi votat, se vor crea resorturile necesare pentru demiterea pesedistului Iordache de la șefia Consiliului Legislativ. 

"Tocmai am depus la Camera Deputaților în calitate de primă cameră sesizată un proiect de modificare a legii de funcționare a Consiliului Legislativ.

Acesta prevede un termen de 5 ani pentru mandatul președintelui Consiliului Legislativ și situații care pot atrage revocarea din funcție a președintelui CL și a președinților de secții.

Vă asigur că dacă proiectul nu va trece de această majoritate parlamentară, ne vom bate pentru el în următorul legislativ", a scris senatoarea USR pe Facebook. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a anunțat marți că indiferent dacă deputatul pesedist Florin "Ciordache" va fi numit astăzi președinte al Consiliului Legislativ, "următorul Parlament, cu o majoritate fără PSD, va adopta instrumentele legislative pentru a putea să îl demită".

În acest sens, Dehelean a precizat că a discutat cu ceilalți parlamentari USR, iar zilele viitoare va fi depus un proiect de lege care să nu mai permită președintelui Consiliului Legislativ să stea pe viață în funcție, ci să aibă un mandat de 5 ani, pe perioada căruia să poată fi revocat. 

Redăm comunicatul deputatului USR: 

"Am discutat cu ceilalți parlamentari USR și, zilele acestea, vom depune un proiect pentru a remedia grava eroare din Legea Consiliului Legislativ. Vom propune pentru conducătorii acestei instituții mandat de 5 ani și procedură de revocare, plus condiții care să garanteze profesionalismul.

Dragos Iliescu a fost numit de Parlament, în 1995, șeful unei secții a Consiliului Legislativ. Opt ani mai târziu, în 2003, a devenit președintele instituției. Și-a dat demisia în 2020, de câteva zile. Majoritatea PSD se pregătește să îl înscăuneze acolo pe Florin Iordache. Pe viață.

Am verificat Legea Consiliului Legislativ. Este inacceptabil ca o lege să nu prevadă perioada mandatului și nici procedurile pentru revocarea din funcție, permițând astfel o adevărată domnie.

În concluzie, dl. Florin Iordache poate să stea liniștit, chiar dacă va fi numit președintele Consiliului legislativ, următorul Parlament, cu o majoritate fără PSD, va adopta instrumentele legislative pentru a putea să îl demită.

Nu uitați în 6 decembrie să ieșiți la vot!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.