Maoism mondial: China comunistă supraveghează securistic întreaga planetă. Ce ascunde o bază de date recent descoperită


  • ACP
  • Oct 10, 2020 13:40
  • 2059
Maoism mondial: China comunistă supraveghează securistic întreaga planetă. Ce ascunde o bază de date recent descoperită

Zilele trecute a fost prezentată presei internaționale o bază de date din China, care conține o mulțime de informații despre oameni și organizații din mai multe țări, ceea ce confirmă suspiciunea că Beijingul nu își supraveghează numai cetățenii proprii, ci urmărește cu atenție și opiniile și activitatea celor din lumea liberă și de oriunde mai poate obține informații.

Baza de date a fost pusă la dispoziția presei de Christopher Balding, un australian care a fost până în anul 2018 profesor al Universității din Beijing, an în care a părăsit China deoarece nu se mai simțea în siguranță acolo.

Despre compania chineză Shenzhen Zhenhua Data Information Technology, care a înființat și dezvoltat baza de date, sunt foarte puține informații disponibile, dar se știe că și-a început activitatea în 2017, actualizându-și de atunci continuu informațiile.

Principalii clienți ai companiei chineze sunt Ministerul Securității de Stat și Armata Populară de Eliberare a Chinei. Balding a înmânat baza de date pentru analiza unei companii australiene de securitate cibernetică, Internet 2.0, care a descoperit că 80% din informații provin din articole și postări pe rețelele de socializare (Factiva, Crunchbase, Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram, TikTok), iar 20% din informații au fost obținute de hackeri, brokeri de informații și surse offline.

Conținutul bazei de date arată clar că obiectivul Chinei este de a obține informații despre profilul resurselor umane al fiecărei țări, tendințele și punctele slabe financiare dar și de asistență medicală.

Baza de date conține și o mulțime de informații despre modul în care se răspândesc știrile în social media și despre modul în care se pot găsi ușor cei mai importanți influenceri ai unei țări. Persoanele listate sunt, în primul rând, factori de decizie sau cei care influențează factorii de decizie și opinia publică.

„Obiectivul Chinei este să găsească harta umană și organizațională a fiecărei țări pentru a-i descoperi punctele slabe” a spus Christopher Balding.

”Pentru China toți sunt inamici, dacă nu au dovedit că sunt prieteni” a adăugat acesta.

Australian Financial Review, prima publicație în care a apărut un articol despre scurgerea de informații din China, spune că fiecare părticică din baza de date este ca o bucată de mozaic care are sens doar dacă e pusa împreună cu toate celelate în modul corect. Nu anumite informații din fișiere dau importanță acestei baze de date, ci modul în care sunt legate aceste date cu alte sute de baze de date similare. Să notăm și că baza de date sustrasă din China de Chistopher Balding are dimensiunea de un terabyte, din care a putut fi recuperate numai 10% din informații – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.