Cum a decimat Firea bugetul PMB, chiar și pe perioada crizei COVID: sporuri de expunere la PC și praf de până la 2300 de lei / lună acordate angajaților Primăriei Capitalei


Cum a decimat Firea bugetul PMB, chiar și pe perioada crizei COVID: sporuri de expunere la PC și praf de până la 2300 de lei / lună acordate angajaților Primăriei Capitalei

Deși fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat PMB în faliment pe perioada în care ocupa funcția, o parte considerabilă dintre angajați au primit sporuri enorme pentru „condiții vătămătoare de muncă” chiar și pe perioada pandemiei, conform Newsweek.

Potrivit documentelor care atestă valoarea „veniturilor salariale brute ale funcțiilor din cadrul primăriei București”, la data de 30 septembrie 2020, sporurile pentru condiții de muncă vătămătoare nici nu au dispărut, nici nu au fost diminuate. Pe lângă salarii, un număr de 352 de funcții din cadrul Primăriei București primesc sporuri pentru condiții de muncă vătămătoare. Acestea sunt între 300 de lei brut pentru un muncitor necalificat și 2.300 de lei brut pentru secretarul general, arhitectul șef sau directorul general din cadrul primăriei București.

Trebuie subliniat că în cazul Primăriei Capitalei, dar și a altor instituții ale statului român, condițiile vătămătoare la locul de muncă se rezumă la expunerea angajaților la ecranul computerului, la germeni, la bacterii și la praf. Toți angajații din România care muncesc într-un birou se confruntă cu respectivele condiții, dar numai unii au avut privilegiul de a lucra într-o instituție precum Primăria Capitalei, sub managementul pesedistei Firea, pentru a primi respectivele sporuri.

Mai jos sunt câteva exemple de salarii și sporuri vătămătoare la Primăria București:

  • Director general / secretar general / arhitect șef / administrator public: salariu – 18.148 lei /  spor condiții vătămătoare – 2.319 lei.
  • Șef Birou: salariu -  13.073 lei /  spor condiții vătămătoare – 1.671 lei.
  • Auditor: salariu – 11.688 lei  /  spor condiții vătămătoare – 1.494 lei.
  • Expert: salariu – 10.613 lei /  spor condiții vătămătoare – 1.356 lei.
  • Referent / consilier personal/ director cabinet / inspector: salariu – 8.300/ 8.600 lei  /  spor condiții vătămătoare – 1.100 lei.
  • Secretar / dactilograf: salariu – 4.000 lei /  spor condiții vătămătoare – 500 lei.
  • Șef depozit: salariu – 4.200 lei /  spor condiții vătămătoare – 545 lei.
  • Portar, panzic, pompier: salariu – 3.200 – 4.000 lei  /  spor condiții vătămătoare – 420 / 520 lei.

Citiți AICI materialul complet

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.