Pagina de Facebook a Memorialului Gherla amintește că în noaptea de 5 spre 6 octombrie 1949, partizanii Ion Măhăleanu, Ioan Moldovan și Simion Mureșan își află sfârșitul în cel mai tragic mod cu putință: executarea.
Ion Măhăleanu, zis ”a Puiuțului”, și Ioan Moldovan, zis ”a Păvăloaiei”, au făcut parte dintr-o organizație anticomunistă, cunoscută sub numele de Partizanii Regelui Mihai sau Armata Albă, care a activat în satele din jurul Gherlei, dar și la Cluj, Turda și Dej.
După depistarea mișcării de rezistență de către Securitate, în mai 1949, cei doi își găsesc refugiu în Sântejude-Vale, comuna Țaga, fiind adăpostiți în gospodăria lui Simion Mureșan. În urma unei trădări, pe 5 octombrie 1949 şura în care se ascundeau e înconjurată de trupele de Securitate, iar cei doi sunt până la urmă prinși.
Din mărturiile martorilor, la eveniment se pare că Ion Măhălean și Ioan Moldovan, după ce au fost mai întâi anchetați de către Securitatea din Gherla, au fost readuși în sat cu o mașină în toiul nopții. Au fost mai apoi duși până la marginea pădurii de pe dealul Ucișor unde au fost executați, rudele lor fiind obligate să le sape gropile. Și Simion Mureșan are parte de același sfârșit tragic: după executarea celor doi, este luat de Securitate și împușcat în aceeași noapte, fiind îngropat mai apoi chiar de către fiul său pe locul execuției.
În toamna anului 2010, trupurile partizanilor au fost deshumate de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, sub coordonarea istoricilor Gheorghe Petrov și Marius Oprea.
Astăzi, din grupul de rezistență mai trăiește la Gherla d-na Livia Rotar, al cărei soț a fost și el executat, ea însăși petrecând, după un an de pribegie prin pădurile din jurul Gherlei, 6 ani în închisori.
(Sursa foto: Muzeul Sighet, Sala 48 – Rezistenţa anticomunistă în munţi)