Firea are nevoie de meditații la matematică. Fosta primăriță a prezentat date false privind numărul de voturi nule în cazul scrutinului electoral pentru funcția de primar al Capitalei


Firea are nevoie de meditații la matematică. Fosta primăriță a prezentat date false privind numărul de voturi nule în cazul scrutinului electoral pentru funcția de primar al Capitalei

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că va sesiza parchetul cu privire la neregulile de la alegerile locale din București. În acest sens, Firea a precizat că 10% din voturile din Capitală au fost nule, fapt fără precedent.

Firea: "Nu uitați că avem în București 65.000 de voturi nule. Să înțeleg că 65.000 de bucureșteni nu au știut să voteze, nu?. Pentru că acele voturi, acele buletine de vot, de fapt, au fost introduse în urnă și pe urmă de către Comisie au fost declarate nule, în sensul viciate – mâzgălite, puse mai multe ștampile, pătate, îndoite. Repet, 10% din buletinele folosite în București sunt nule – o cifră foarte mare. Dacă este să facem o analiză matematică în ceea ce mă privește, eu am primit – și mulțumesc tuturor – 250.000 de voturi, la o distanță de 30.000 de voturi față de candidatul Dreptei, în condițiile în care avem aproape 2 milioane de alegători în liste. Deci, 1.800.000 de alegători pentru cele 1.270 de secții de votare, doar 25 de voturi la fiecare secție dacă erau aranjate, și iată că iese cifra cu care mă distanțez de celălalt contracandidat, dar vom vedea. Plus multe procese verbale modificate cu carioca, plus multe care nu dau cheia, altele care una scrie pe procesul verbal de la secție, alta scrie pe site-ul AEP. Foarte multe vicii. Vom vedea dacă cineva va fi sensibil la toate aceste erori care s-au înregistrat în această perioadă sau, știți cum e, câinii latră, caravana trece".

În acest context, jurnalistul Liviu Avram a prezentat pe Facebook o serie de date oficiale care arată că Gabriela Firea a mințit prin omisiune, aceasta lăsând de înțeles că au fost 65 de mii de voturi nule în cazul alegerilor pentru funcția de primar al Capitalei. În realitate, numărul de voturi nule invocat de Firea corespunde celor 4 tipuri de alegeri, scrutinul electoral pentru funcția de primar al Capitalei, pentru Consiliul General, pentru Consiliul Local și pentru primăriile de Sector. În privința scrutinului electoral pentru funcția de primar al Capitalei, s-au înregistrat 672.004 votanți, din care 660.118 voturi valabil exprimate și 11.059 de voturi nule, a subliniat Liviu Avram.

"Aproximând cifrele, dacă într-adevăr sunt 65.000 de voturi nule, această cifră trebuie împărțită la numărul de alegători înmulțit cu 4, ceea ce ne duce la un procentaj de voturi nule de 2,4%", a mai spus Liviu Avram.

Redăm analiza jurnalistului:

"Artimetica doamnei Firea (care e altă știință decât matematica domnului Nicușor)

Acuza Gabriela Firea zilele trecute că în București sunt 65.000 de voturi nule, adică 10% din numărul total al buletinelor de vot. Fals!

Cifrele oficiale spun așa: la alegerea primarului Capitalei, s-au înregistrat 672.004 votanți, din care 660.118 voturi valabil exprimate și 11.059 de voturi nule. Procentul de voturi nule este, așadar, de 1,6%.

Poate că or fi 65.000 de voturi nule, însă raportat la numărul total de buletine de vot, nu doar la cele pentru primarul general. Căci fiecare bucureștean a primit patru buletine de vot. Aproximând cifrele, dacă într-adevăr sunt 65.000 de voturi nule, această cifră trebuie împărțită la numărul de alegători înmulțit cu 4, ceea ce ne duce la un procentaj de voturi nule de 2,4%.

Și acum să comparăm comparabilele:

-La alegerile prezidențiale de anul trecut, turul 1 (adică tot competiție de persoane, ca la primarul general), procentajul voturilor nule a fost de 1,5%.

-La europarlamentare (adică tot competiție pe liste de partid, ca la consiliile locale) procentajul de voturi nule a fost de 3%.

În concluzie, suntem în parametrii obișnuiți în privința voturilor nule. Iar doamna Firea ar trebui să-și ia niște meditații la matematică. Știți, cumva, pe cineva?".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.