Cum umbrele lui Filat și Plahotniuc îl pot ajuta pe Dodon să obțină un nou mandat de președinte


Cum umbrele lui Filat și Plahotniuc îl pot ajuta pe Dodon să obțină un nou mandat de președinte

Cu o lună înaintea alegerilor prezidențiale, dezvăluirile publice ale unui avocat despre doi foști lideri politici proeuropeni, asociați cu cea mai mare fraudă bancară din istoria Republicii Moldova, de cel puțin un miliard de dolari, distrag atenția publică de la derapajele flagrante ale lui Igor Dodon, aflat în campanie electorală.

Avocatul Igor Popa l-a reprezentat pe ex-premierul Vladimir Filat în anii 2015-2016, când acesta a fost arestat și condamnat pentru implicarea sa în devalizarea bancară. Filat a susținut tot timpul că este nevinovat și că a fost întemnițat la comanda oligarhului Vladimir Plahotniuc, rivalul său politic, acum refugiat în SUA. Filat a ieșit din pușcărie cu câteva luni în urmă și a revenit la activitatea politică și în fruntea Partidului Liberal Democrat.

Acum Popa își desființează fostul client, despre care afirmă că n-a fost niciodată o victimă și că este vinovat în deplină măsură de faptele ce i se incriminează. Mai mult, Popa afirmă că Filat a continuat și din pușcărie să uneltească împreună cu Plahotniuc împotriva intereselor publice, construind diverse noi scheme de corupție. Plahotniuc l-ar fi ajutat pe Filat, prin influența sa asupra instituțiilor de drept, să scoată de sub sechestrul procurorilor importante active și să le înstrăineze. În schimb, Filat ar fi încercat să-l ajute pe Plahotniuc să devină prim-ministru, apelând în acest scop la deputații din PLDM și sunându-l chiar pe președintele Nicolae Timofti, lucru neconfirmat.

Informațiile divulgate de avocatul Popa în plină campanie electorală îl favorizează indirect pe Igor Dodon, care în lipsa unor rezultate notabile în cei patru ani în care a exercitat funcția de președinte al Republicii Moldova, a început să defileze cu imaginea de învingător al oligarhiei. Voturile deputaților săi socialiști, alături de cele ale parlamentarilor din blocul ACUM, în iunie 2019, au condus la îndepărtarea oligarhului Vladimir Plahotniuc de la cârma Republicii Moldova. La fel de adevărat este însă faptul că în scurt timp toate pârghiile și schemele frauduloase folosite de Plahotniuc au încăput pe mâna lui Dodon.

Îndreptându-se din nou lumina reflectoarelor asupra „răului absolut” pe care îl reprezintă în conștiința publică Plahotniuc și Filat, Dodon pare în comparație cu aceștia „răul cel mic”. Comparat cu acești „demoni”, el pare o victimă inocentă, rătăcită prin cotloanele puterii.

Asta deși el n-a făcut nimic pentru a investiga furtul miliardului, iar câțiva dintre autorii ingineriilor financiare din trecut au fost eliberați din închisoare în mandatul său lipsit de glorie. Mai rău, Dodon a lucrat împotriva intereselor naționale prin a supune politica externă a Republicii Moldova intereselor Federației Ruse și făcând cedări anticonstituționale regimului separatist de la Tiraspol.

Complicitatea lui Dodon cu Plahotniuc a ieșit în vileag în repetate rânduri. Cel mai recent, atunci când el l-a promovat în sistemul judecătoresc pe magistratul care i-a retras opozantului Andrei Năstase funcția de primar al Chișinăului, ceea ce a condus la izolarea internațională a Republicii Moldova. De asemenea, Dodon, prin oamenii săi din sistemul judecătoresc, i-a absolvit de vină pe autorii deportării în Turcia a unui grup de profesori turci, indezirabili în țara lor de origine, la cererea lui Recep Tayyip Erdoğan. Liderul turc i-ar fi oferit în schimb lui Igor Dodon câteva milioane de dolari pentru a finaliza reparația clădirii Președinției, potrivit mai multor relatări de presă.

Aceste fapte cunoscute nu-l vor încurca însă pe Dodon să pretindă acum să i se acorde un nou mandat pentru a-i pedepsi pe autorii jafului bancar, încercând astfel să se disocieze de perioada în care făcea un joc dublu între ruși și Plahotniuc, când era, de fapt, un valet la curtea oligarhului și un instrument în mâinile acestuia împotriva adversarilor politici comuni.

Dezvăluirile avocatului Popa îl ajută să exerseze din nou retorica prorusească, care-i devenise puțin folositoare din cauza propriilor sale fapte de corupție. Lumea rusă este prezentată ca o soluție politică preferabilă „proeuropenilor corupți”.

Există suspiciuni că Popa a fost trimis în mod deliberat într-un studio de televiziune pentru a trezi din nou în societate acea aversiune puternică față de Plahotniuc și Filat care a culminat în 2015 cu ample manifestații de stradă. Pe de o parte, Popa și-a exprimat toată încrederea în procuratura pe care o girează Dodon în prezent. Pe de altă parte, el a furnizat publicului nu atât informații care ar putea fi încadrate într-un dosar penal, cât mai ales de natură emoțională, cum ar fi traiul în pușcărie pe picior mare al lui Filat, care în același timp lăsa să se înțeleagă în spațiul public că este supus unor constrângeri inumane.

Dodon mizează, așadar, pe amintirea acelor vremuri când societatea moldovenească a fost pe rând înșelată, furată și apoi sfidată, determinând-o să retrăiască din nou acea frustrare intensă. Prin acest exercițiu banal el încearcă să facă uitată prestația sa oribilă din ultimii patru ani.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.