Social-democrația din Germania o ia pe urmele PSD! Candidatul stângii la funcția de cancelar, Olaf Scholz, acuzat că e implicat în două imense scandaluri de corupție


  • ACP
  • Sep 21, 2020 16:56
  • 1817
Social-democrația din Germania o ia pe urmele PSD! Candidatul stângii la funcția de cancelar, Olaf Scholz, acuzat că e implicat în două imense scandaluri de corupție

Un scandal recent din Germania arată că viața politică de la Berlin poate fi la fel de complicată de acuzații de corupție la cel mai înalt nivel, ca în alte părți din Europa, în ciuda imaginii foarte bune a politicienilor germani. În cazul de față este vorba de Olaf Scholz, ministrul de Finanțe al Germaniei și candidat la funcția de cancelar din partea social-democraților (SPD), care este acuzat de implicarea în două imense scandaluri financiare ce cutremură în prezent politica germană: scandalurile Wirecard și Cum-Ex.

După ce și-a anunțat candidatura la începutul lunii august, pe scena Casei Willy Brandt, cu zâmbetul său răutăcios tipic, cel numit ”Scholzomat” (o combinație între „mașină” și „automat”) de presa germană, are acum de făcut față unor acuzații foarte grave, acuzații care îi fac deja pe susținătorii săi social-democrați să se gândească la faptul că poate a fost prea devreme să anunțe candidatura lui cu un an înainte de alegeri.

Cazul Wirecard este cel mai mare scandal financiar german din istoria recentă, serviciul de plată fiind considerat până curând mândria industriei digitale germane. Însă în luna iunie s-a descoperit că 1,9 miliarde de euro au disparut din registrele companiei, care a intrat până la urmă în faliment cu datorii de 3,5 miliarde euro. Fostul CEO Markus Braun al companiei a fost arestat împreună cu câțiva membri ai consiliului de conducere, în timp ce unii dintre cei de la conducerea companiei au reușit să scape de arestare dispărând în lume.

Evident, de scandal este responsabil și Scholz, în subordinea căruia se afla BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht), instituția federală de supraveghere a operațiunilor financiare ale companiilor. Până în prezent, ministrul finanțelor spune că, pe de o parte, auditorii Ernst & Young erau de vină, pe de altă parte, autoritatea de stat nu ar fi avut competențele potrivite pentru a interveni.

În acest timp, acuzațiile curg din toate părțile împotriva autorității financiare BaFin și o comisie parlamentară de anchetă a fost înființată pentru a se clarifica cui revine responsabilitatea politică.

Chiar și Comisia Europeană a lansat o anchetă în acest caz, pentru a se afla ce a fost în neregulă la BaFin – mai multe detalii AICI.

Celălalt scandal, care privește schema financiară Cum-Ex, numit și „Jaful secolului” în presa europeană, privește o fraudă de aproximativ 55 miliarde euro, care au disparut în doi ani din bugetele a 11 țări europene, cea mai afectată fiind Germania. În luna august au fost acuzați de procuratura germană șase bancheri alături de alți patru foști angajați ai unor bănci din Mainz – detalii AICI.  

Ancheta privește însă aproape 100 de bănci europene, cea mai mare dintre ele fiind germane. Și în acest caz a fost înființată o comisie parlamentară de anchetă, care a audiat deja o mulțime de politicieni cu privire la implicarea lor în scandal. Evident, Ministerul Finanțelor din Germania are o mare parte de vina în această afacere cu multe dedesubturi.

Ministrul Scholz a promis că vrea să clarifice întreaga problemă, cu transparență maximă, în condițiile în care se pretinde din partea susținătorilor săi că este neclar care ar fi fost responsabilitatea lui. Însă în ambele cazuri sunt dovezi clare care arată că Scholz a fost cel puțin neglijent în situațiile în care e acuzat...

Imaginea sa de robot tehnocrat, cultivată cu grijă de stânga germană, se dovedește acum să nu fi corespuns deloc realității. Lăudatul candidat al social-democraților germani are de făcut față acum unor acuzații grave, care privesc dispariția unor sume gigantești din bugetul țării, adică din banii contribuabililor, la care politicienii din Balcani ori din Italia, acuzați invariabil de corupție, nu pot nici măcar să viseze.

Așa fiind, stânga germană vrea ca următorul cancelar ar țării să fie cel văzut ca un om cu abilități extraordinare în domeniile economice, dar care, în realitate, s-a dovedit a fi neglijent și nepriceput, în cea mai bună situație pentru el. Asta dacă nu cumva anchetele din cele două cazuri vor dovedi că omul este de-a dreptul corupt – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.