În 2016, gafele monumentale ale PNL și USR l-au ajutat pe Dragnea să preia puterea. Acum, repetă aceleași prostii


În 2016, gafele monumentale ale PNL și USR l-au ajutat pe Dragnea să preia puterea. Acum, repetă aceleași prostii

Este cumplit de trist când vezi că “marii“ noștri lideri politici nu sunt în stare să învețe o banală lecție de istorie, cea a alegerilor din anul 2016. Acum patru ani, PNL și USR au dat-o complet în bară. Au făcut gafă după gafă și l-au ajutat pe Dragnea să câștige alegerile la un scor devastator. Acum, și Orban, și Barna, și Cioloș, repetă aceleași prostii incomensurabile, fără să aibă nici cea mai mică ezitare.

Fapte: tot anul 2016, în loc să se concentreze pe bătălia cu PSD, liberalii și useriștii s-au bătut ca chiorii, cu ură. Și la locale, și la parlamentare. Însă situația a devenit complet ridicolă când ambele partide și-au anunțat susținerea pentru ca Dacian Cioloș să rămână premier și după 2016. De ce era ridicolă situația? Cioloș juca rolul premierului tehnocrat, așa că refuza orice implicare electorală, inclusiv să emită o ordonanță de urgență privind alegerea primarilor în două tururi. Și liderii liberali, și cei din USR, îl disprețuiau și-l urau pe premierul “tehnocrat“. Alegătorii au simțit, au înțeles, ce piesă proastă joacă PNL, USR și Cioloș și le-au întors spatele. Susținerea pentru Cioloș a dus în jos scorul PNL și USR, în 2016.

Ce se petrece în 2020? Nici liderii USR, nici cei ai PNL, nu-l suportă pe candidatul comun la București, Nicușor Dan, un personaj la fel de slab ca Cioloș. Dar n-au altă variantă, au fost incapabili să găsească, din 2016 până azi, un candidat capabil să o bată pe Gabriela Firea. Pe la spate, acești lideri se sabotează reciproc. Nicușor Dan refuză să se implice politic – deși campania la locale este, în principal, concentrată pe bătălia de la București - și are un discurs monoton și searbăd, spre iritarea susținătorilor săi din PNL și USR.

Sunt două schimbări față de 2016. Prima este că acum valul de ură față de Ciuma Roșie este uriaș. Chiar dacă PNL a făcut tot ce era posibil să ajute PSD-ul să nu se prăbușească și l-a salvat de procesele de corupție, acest val încă există. Bucureștenii au înțeles, în majoritatea lor, că administrația Firea a falimentat orașul și există riscul unui colaps de tipul celor care au loc în state eșuate, precum Yemen. În al doilea rând, bucureștenii știu că Ludovic Orban a avut dreptate o singură dată în viață: când a spus că Traian Băsescu a fost cel mai bun primar al Capitalei. Iar acum, la aceste alegeri, există această alternativă, singura alternativă de dreapta. Pentru că problema, în Capitală, nu este doar să elimine o administrație catastrofală, ci să și pună în locul ei niște oameni care știu ce să facă și, mai ales, să aibă curajul de a face!

De aceea, disputele subterane care se duc azi între PNL și USR-PLUS, nu doar că ajută PSD-ul, dar ridică problema: ce susținere va avea, în Consiliul General al Muncipiului București, un primar slab, cu aere de independent politic?

De ce am ajuns aici? Lideri slabi, fără curaj și fără nici o urmă de inteligență. Între Alina Gorghiu și Ludovic Orban nu este mare diferență, iar despre cumplita mediocritate a lui Dan Barna am mai scris.

Prostia se plătește! Din 2016 în 2020, așa-zisa dreaptă – aripa PNL a USL și noua stângă sexo-stalinistă - a rămas la același nivel de...inteligență, cu ghilimelele de rigoare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.