Ședință de foc în Parlament: PSD, cu ajutorul lui Vosganian, aruncă în aer finanțele României. 6,5% din PIB, alocat de pesediști într-un mod nesustenabil


Ședință de foc în Parlament: PSD, cu ajutorul lui Vosganian, aruncă în aer finanțele României. 6,5% din PIB, alocat de pesediști într-un mod nesustenabil

Comisiile reunite pentru buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat miercuri un raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege care aprobă rectificarea bugetară pe acest an. Amendamentul PSD prin care este abrogată majorarea punctului de pensie cu 14% şi rămâne forma în vigoare de creştere a acestuia cu 40% a fost adoptat de comisii. Punctul de pensie era planificată să fie crescut, de la 1 septembrie la 1.442 lei, însă amendamentul PSD prevede că valoarea punctului de pensie va fi menţinută, cum este în prezent prevăzut de lege, la 1.775 lei. O altă modificare abrogă articolul 43 care prevedea creşterea salariilor cadrelor didactice de anul viitor. Prin urmare, salariile profesorilor vor fi majorate din acest an, aşa cum este prevăzut de lege. A fost majorat şi bugetul Camerei Deputaţilor cu 5.635 milioane lei, după cum urmează: „În bugetul Camerei Deputaţilor – sume alocate din bugetul de stat – se majorează creditele bugetare şi de angajament astfel: 3.000 mii lei la titlul 20 Bunuri şi servicii si 2.635 mii lei la titlul 71 Active nefinanciare”. Un alt amendament al PSD adoptat de comisii a fost cel prin care este suplimentat bugetul Ministerului Economiei cu 400 milioane lei, pentru programul Start Up Nation. Nu în ultimul rând, în comisii au fost crescute cu 1,5 miliarde de lei sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2020 pentru finanțarea cheltuielilor bugetelor locale. Astfel, cuantumul prevăzut de guvern la 2,1 miliarde a fost majorat la 3,6 miliarde de lei. Amendamentele au fost adoptate în Comisiile reunite de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului, urmând ca actul normativ să fie supus votului final în plenul Parlamentului. (sursa: news.ro)

În acest context, liderul deputaților PNL Florin Roman a reliefat gaura financiară care ar fi cauzată de PSD în cazul în care măsurile votate astăzi în Parlament ar intra în vigoare. Este vorba despre cheltuieli de 65 de miliarde de lei, aproximativ 6,5% din PIB. Totodată, Florin Roman a semnalat că PSD nu ar fi reușit astăzi să arunce în aer finanțele României fără "“votul de aur” al proaspătului om de stânga, Varujan Vosganian".

Pe cale de consecință, Roman a anunțat că "PNL va ataca la CCR toate proiectele cu impact bugetar, fără sursă de finanțare, care pun în pericol stabilitatea economică a României".

Redăm comunicatul liberalului:

"PSD aruncă în aer finanțele României

Într-o singură ședința, cea reunită a comisiilor de buget-finanțe, din Camera Deputaților și Senat, un PSD ilegitim, dar încă numeros, a angajat cheltuieli în valoare de circa 65 miliarde de lei, adică aproximativ 6,5% din PIB-ul național. Spun un PSD ilegitim, întrucât toate celelalte partide parlamentare (PNL, USR, UDMR, Pro România și minorități naționale) au boicotat spectacolul sinistru pus în scena de Marcel Ciolacu și compania.

După eșecul moțiunii de cenzură, este a doua oară în doar o luna de zile, când PSD devine nefrecventabil pentru întreg Parlamentul. PSD nu ar fi putut obține cele 20 de voturi necesare unui raport de adoptare, fără “votul de aur” al proaspătului om de stânga, Varujan Vosganian. Adoptarea raportului, precum și a altor proiecte cu impact bugetar uriaș (pensii, salarii profesori, alocatii, ISR, Start Up, catedrala și facilitați învățământ) înseamnă pe o perioadă de 4 luni din anul 2020 și pentru 2021, un total de circa 65 miliarde de lei.

Tunul pe care PSD îl dă României lovește în siguranța fiecărui cetățean, pentru că azi PSD a dat foc României. Consecințele se vor vedea curând în evaluările agențiilor de rating.

PNL va ataca la CCR toate proiectele cu impact bugetar, fără sursă de finanțare, care pun în pericol stabilitatea economică a României. PSD, numele tău este iresponsabilitate!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.