Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a vorbit într-un interviu acordat pe 6 septembrie pentru Canal Media despre Dosarul 10 august. Liberalul a transmis că "închiderea și nerezolvarea Dosarului 10 august nu țin de președintele României, de ministrul Justiției, de premier, ci de procurori și judecători". În acest sens, Rareș Bogdan a atras atenția că orice poziție mai dură a PNL în raport cu Dosarul 10 august ar fi interpretată ca o presiune politică asupra procurorilor. Totodată, Rareș Bogdan a semnalat că procurorii și judecătorii trebuie să întoarcă cetățenilor serviciul pe care aceștia l-au făcut atâția ani în stradă, la proteste, când au luptat pentru independența justiției, puternic atacată de regimul PSDragnea.
Rareș Bogdan: "Le-a dat Dumnezeu gândul cel bun celor de la DIICOT și au redeschis Dosarul 10 august prin presiunea pe care a făcut-o Parchetul General. M-am întâlnit alaltăieri cu domnul Doru Mărieș și dânsul spune tot timpul "sper să nu se întâmple cu Dosarul 10 august ce s-a întâmplat cu Dosarul Mineriadei sau al Revoluției". Cert este că Marcel Vela a încercat, inclusiv dând toate comunicațiile din interiorul MAI, să ofere cât mai multe detalii procurorilor și judecătorilor. Pentru cei care se îndoiesc și spun că cineva nu și-ar dori dreptatea în cazul 10 august trebuie să le spun că o bună parte din PNL a suferit la acel protest. Nimeni nu-și dorește ca acel dosar să stagneze sau să se închidă. Dar deja puterea nu mai e la politicieni, ci la judecători și procurori. Aici e o chestiune foarte ciudată, căci dacă noi punem presiune pe procurori ni se spune că de ce punem presiune, de ce ne comportăm la fel ca PSD punând condiționalități pe judecători sau procurori, care sunt independenți. Deci e o chestiune cumva ciudată, căci dacă tăcem vedem ce se întâmplă, dacă nu tăcem vom fi acuzați că facem precum cei din PSD, dar în sens invers. Eu sper ca procurorii și judecătorii să înțeleagă că acest dosar nu e despre mine sau dvs. sau despre victimele care au depus plângere, ci este despre români și despre adevărul pentru România. Sunt lucruri pe care eu le am ca informații, unele pe surse, unele nu, dar eu aștept încă ca procurorii să lămurească lucrurile. Cei de la Parchetul Militar din păcate nu au făcut-o. Sper să o facă cei de la DIICOT și Parchetul General, iar dacă nu o vor face nu voi ezita să spun ceea ce cred pentru că este mai importantă încrederea oamenilor decât faptul că niște procurori se vor simți atacați.
Nimeni din PNL nu și-a dorit să se întâmple închiderea dosarului. Președintele chiar, depășit puțin liniile constituționale, dacă vă amintiți, într-o conferință de presă a vorbit despre redeschiderea Dosarului 10 august și că nu i se pare normal ce s-a întâmplat. Pentru unii a părut o presiune pentru procurori, pentru alții o normalitate. Vă asigur că atunci când i-a numit pe Predoiu, Scutea sau Hosu la conducerea Ministerului Justiției, Parchetului General, respectiv DIICOT, președintele le-a dat ca temă și rezolvarea acestui caz. Vă amintiți că pe 10 august 2018, la ora 23:30, președintele a ieșit cu un comunicat extrem de dur, iar apoi de nenumărate ori a cerut dreptate. Dar acum e o situație complet diferită, pentru că pe de-o parte noi nu avem voie să ne implicăm, căci judecătorii sunt inamovibili, procurorii sunt independenți. Noi ne-am luptat, cei de la PNL, societatea civilă, președintele, pentru ca procurorii să nu fie influențați și să nu aibă presiune politică. Chiar dacă presiunea pe care procurorii ar acuza-o ar fi pentru o cauză nobilă, tot presiune politică s-ar numi, iar pe cale de consecință i-am lăsat cât se poate de liberi mizând pe buna lor credință. Eu vreau să cred că ieșirea mea în frig în ianuarie-februarie 2017, respectiv ieșirea mea în stradă pe 10 august 2018 n-a fost întâmplătoare, în zadar. Vreau să cred că judecătorii și procurorii pentru care am ieșit, adică pentru independența justiției, pentru ca ei să nu mai aibă presiune, își vor face treaba. Dar, repet, închiderea și nerezolvarea Dosarului 10 august nu țin de președintele României, de ministrul Justiției, de premier sau de mine, ci de procurori și judecători, oameni pentru care noi am luptat să fie independenți. Astăzi, e timpul ca ei să întoarcă serviciul pe care noi l-am făcut la acea vreme pentru ca România să rămână o democrație funcțională, cu un sistem de justiție independent".
Vedeți video: