Primarul PSD-ist Daniel Florea a găurit bugetul celui mai sărac sector al Bucureștiului. Primăria S5 plătește o chirie astronomică: 88.000 euro/lună, 1 milion euro/an!


Primarul PSD-ist Daniel Florea a găurit bugetul celui mai sărac sector al Bucureștiului. Primăria S5 plătește o chirie astronomică: 88.000 euro/lună, 1 milion euro/an!

Având în vedere că pesedistul Daniel Florea candidează din nou la Primăria Sectorului 5, Podul.ro vă amintește că, pe lângă dezastrul administrativ de proporții pe care-l girează în această zonă, Florea a dat și o gaură de 3 milioane euro în bugetul S5, și asta numai pentru chiria aferentă noului sediu al Primăriei, sediu care nu a reprezentat niciodată o necesitate.

Strămutarea sediului Primăriei S5 – acțiune derulată în septembrie 2017 (deși până și fostul edil pesedist Marian Vanghelie intenționa, înaintea arestării din 2015, să renoveze vechiului imobil situat pe Bd. Regina Elisabeta nr. 29-31) – a presupus și încă presupune costuri de-a dreptul faraonice din fondurile celui mai sărac sector al Bucureștiului.

Podul.ro vă amintește că primarul pesedist Daniel Florea a închiriat – prin intermediul viceprimarului Marian Țigănuș – noul sediu al Primăriei S 5 (situat pe Str. Fabrica de Chibrituri nr. 9-11) cu astronomica sumă de 88.000 euro pe lună! Contractul este semnat pe o perioadă de trei ani, ceea ce înseamnă că Primăria S 5 a decis să toace o sumă exorbitantă: nu mai puțin de 3 milioane de euro! Și asta doar pentru plata chiriei.

Primăria a făcut un anunț public în 4 noiembrie 2016, privind intenția de închiriere a unui spațiu corespunzător pentru desfășurarea activităților administrative. Cu aceeași ocazie, Primăria S5 a susținut că singura ofertă primită a fost din partea societății TATI GRUP DDBB SRL, care și-a manifestat disponibilitatea de a oferi spre închiriere imobilul situat pe Str. Fabrica de Chibrituri nr. 9-11.

Chiria pe 3 ani: 3 milioane de euro! 

Societatea amintită a solicitat inițial suma de 10 euro/mp pentru o suprafață utilă de 7.180, 17 mp. Cel puțin interesant este că, ulterior, Primăria Sectorului 5 a alcătuit o așa-numită ”comisie de negociere” (condusă de Marian Țigănuș) care a negociat diminuarea costului de 10 euro/mp la … 9,5 euro/mp, ajungând la o înțelegere finală ce viza alocarea unui spațiu mai mare: ”Comisia de negociere a ajuns la stabilirea unui preț final de 9,5 euro/mp exclusiv TVA pentru suprafața utilă totală de 8.855/mp față de 10 euro/mp exclusiv TVA, cât și dreptul de folosință a suprafeței de 2.800 mp curte și a 60 de locuri de parcare, în parcarea din fața clădirii și în curte, drept de folosință cu titlu gratuit (…) Durata contractului s-a stabilit la trei ani cu posibilitatea de prelungire tot de trei ani, dar și cu preemțiune de cumpărare”. Potrivit cifrelor de mai sus, chiria lunară aferentă noului sediu al Primăriei Sector 5 se ridică la 88.000 de euro. Întrucât contractul este semnat pe o perioadă de trei ani, Daniel Florea dă o gaură de 3 milioane euro în fondurile sectorului, doar pentru chiria noului sediu. 

Sediu gigantic cu 2 etaje și 2 lifturi 

Însă cheltuielile sunt mult mai costisitoare, fiindcă la această sumă astronomică (repetăm: 3 milioane de euro) se adaugă, inevitabil, costurile de întreținere și utilități. Așa cum poate remarca oricine (foto jos), noul sediu al Primăriei Sector 5 este un imobil realmente gigantic, dotat cu două etaje, două lifturi și mai multe anexe. Vasta clădire găzduiește (din septembrie 2017) birourile conducerii Primăriei S5, dar și ale directorilor ADP, AES și DGASPC. Tot în acest imobil funcționează Centrul de Tineret ”Ștefan Iordache” și Casa de Căsătorii. 

Semne de întrebare

Inevitabil, sumele faraonice risipite pe chiria noului sediu (dar și pe cheltuielile aferente strămutării) ridică numeroase semne de întrebare, cât se poate de firești, în condițiile în care, cu 3 milioane de euro, Daniel Florea și Marian Țigănuș ar fi putut să achiziționeze un imobil corespunzător, sau chiar să-l construiască de la zero! De asemenea, cei doi aveau și alternativa renovării vechiului sediu al Primăriei situat pe Bd. Regina Elisabeta nr. 29-31 – o superbă clădire de patrimoniu –, acțiune care ar fi dus la economisirea unor considerabile fonduri publice. Până și fostul edil pesedist Marian Vanghelie intenționa, înaintea arestării din 2015, să renoveze clădirea. De altfel, din 2015 până în septembrie 2017, Primăria Sectorului 5 a funcționat într-un imobil de pe raza Sectorului 1 (Str. Constantin Mille nr. 10), iar Marian Vanghelie și interimarul Dan Iulian Croitoru anunțaseră că doreau renovarea și păstrarea vechiului sediu. Însă tandemul Daniel Florea-Marian Țigănuș a avut alte planuri.

Milițianul Țigănuș, viceprimarul clanurilor

Facem precizarea că Marian Țigănuș (foto sus) este fost comisar de poliție și a fost cercetat într-o anchetă IGP, în 2005, la acea vreme fiind suspectat că i-a protejat pe capii fiorosului clan Cămătaru. Controversele din jurul lui Țigănuș s-au iscat încă din 2003, când a fost amendat cu suma de 100.000 de lei de judecătorii care instrumentau dosarul lui Fănel Păvălache, pe motiv că nu a pus la dispoziția instanței nu mai puțin de cinci martori.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.