Publicația elvețiană ”NZZ am Sonntag” a făcut public săptămâna asta un acord secret încheiat între oficialii elvețieni și cei chinezi, în 2015, care permite autorităților din China să aibă acces la cetățenii chinezi din Elveția care solicită azil politic.
Ca și cum asta nu era destul, elvețienii au luat legătura cu Beijingul pentru reînnoirea acordului care expiră în luna decembrie a acestui an, lucru confirmat pentru ”NZZ am Sonntag” de un oficial al Secretariatului Elvețian de Stat pentru Migrații (SEM).
Oficialii elvețieni justifică nepublicarea acordului în 2015 prin faptul că acesta este ”doar un acord administrativ”, în condițiile în care permite oficialilor chinezi să vină în Elveția pentru o perioadă de două săptămâni, fără statut oficial, cu toate cheltuielile de ședere achitate de statul elvețian, pentru a investiga cetățenii chinezi prinși că locuiesc ilegal în țara alpină. Odată identificate, aceste persoane pot fi deportate în colaborare cu Secretariatului Elvețian de Stat pentru Migrații.
„Solicitarea oficialilor chinezi de a veni în Elveția pentru a stabili identitatea persoanelor care scapă de persecuție din China este ca și cum ar fi solicitat un criminal să vină să verifice dacă o victimă este într-adevăr o victimă”, a spus Nicolas Walder, un membru al Parlamentului elvețian, pentru presă.
”De asemenea, sunt destul de îngrijorat pentru alți chinezi”, a spus Walder.
„Știți, aveți o mulțime de activiști politici care apără drepturile omului... Este posibil să nu facă parte dintr-o minoritate, dar totuși au nevoie de protecție. Vom cere guvernului să nu semneze prelungirea acordului respectiv”, a mai adaugat Walder.
Tethong Wangpo, un elvețian-tibetan membru al Parlamentului Tibetan din Exil, Dharamsala, din India, a arătat cât de mari sunt problemele care sunt posibile doar din cauza acestui acord.
„Chiar dacă guvernul elvețian spune că acordul din 2015 nu va afecta tibetanii și uigurii, multe întrebări au fost puse și există totuși îndoieli... Cum determină autoritățile elvețiene listele persoanelor care trebuie deportate? Cum separă tibetanii și uigurii de chinezi? Cum sunt efectuate aceste investigații și de cine?”, a întrebat Wangpo.
Solicitat de Radio Free Asia să comenteze, purtătorul de cuvânt al Secretariatului de Stat pentru Migrație, Lucas Rieder, a declarat că autoritățile elvețiene analizează cu atenție cererile chinezilor care solicită azil și că rolul oficialilor chinezi invitați în țară pentru investigații este doar pentru confirmarea identității celor care doresc azil.
„Autoritățile elvețiene examinează scrupulos fiecare cerere de azil. Dacă se constată sau se suspectează vreun semn de persecuție, solicitanții de azil nu vor fi trimiși înapoi în țara lor de origine. Protecția drepturilor persoanelor în cauză este de cea mai mare importanță pentru autoritățile elvețiene”, a mai spus Lucas Rieder.
Conform datelor publicate de Secretariatului de Stat pentru Migrație preluate de „NZZ am Sonntag”, acordul dintre Elveția și China a fost pus în aplicare până acum pentru deportarea a 13 persoane, dintre care patru erau solicitante de azil, iar pentru acest fapt o delegație chineză a venit în 2016 în Elvetia, pentru a face identificarea.
Elveția are astfel de acorduri încheiate cu 60 de țări, între care se află Rusia și Turcia, dar acestea au fost prezentate public, în vreme ce acordurile cu China și India au rămas ascunse, motivul fiind că sunt doar „acorduri tehnice” – mai multe detalii AICI.
„Sperăm ca guvernul elvețian să nu cadă sub influența agendei Partidului Comunist Chinez, nu doar de dragul tibetanilor, ci și pentru oamenii din Elveția”, a spus Tethong Wanpo, citat de Radio Free Asia – detalii AICI.