Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a precizat joi la Digi 24 că nu e vorba despre un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament în cazul moțiunii de cenzură ce a fost depusă de PSD pe parcursul sesiunii extraordinare: "Guvernul este numit în baza votului de încredere acordat de către Parlament şi Parlamentul poate retrage acest vot de încredere oricând, nu numai în sesiune, sau numai duminică sau numai toamna. Oricând".
CONSULTAȚI ȘI: VIDEO. PNL atacă la CCR moțiunea de cenzură. Ciolacu, somat de Orban să oprească procedura până la decizia Curții Constituționale
Zegrean: "Sigur că nimeni nu poate fi oprit să depună plângere la Curte. Este dreptul de a se adresa justiţiei, este un drept fundamental şi constituţional, nu ţi-l poate lua nimeni. Problema este cineva va câştiga, dacă va sesiza Curtea Constituţională. Evident, conflict juridic de natură constituţională nu este prin faptul că s-a depus o moţiune de cenzură. Parlamentul este în funcţie de la învestire până la expirarea mandatului. În toată această perioadă Guvernul este responsabil, este răspunzător în faţa Parlamentului, pentru că în sistemul nostru constituţional Guvernul este numit în baza votului de încredere acordat de către Parlament şi Parlamentul poate retrage acest vot de încredere oricând, nu numai în sesiune, sau numai duminică sau numai toamna. Oricând".
Totodată, Zegrean a atras atenția că nu există terminologia de vacanță parlamentară prevăzută în Constituție, "deci cine spune că nu se poate depune moţiune de cenzură în timpul vacanţei parlamentare este în afara Constituţiei".
Zegrean: "Nu este vacanţă parlamentară. Nu se vorbeşte în Constituţie de vacanţa parlamentară. În Constituţie spune că Parlamentul lucrează în două sesiuni ordinare, două sesiuni pe an, una începe în februarie şi se sfârşeşte în iunie, alta începe în septembrie şi se sfârşeşte în decembrie. Rămân 4 luni în care parlamentarii sunt în funcţie, dar îşi desfăşoară activitatea în teritoriu, în circumscripţiile electorale. În această perioadă pot fi convocate sesiuni extraordinare şi nu scrie în Constituţie ce nu se poate face în sesiune sau că nu s-ar putea depune moţiune de cenzură în sesiune extraordinară. Nu este nicio diferenţă din punct de vedere al Parlamentului, al activităţii parlamentare între sesiunea ordinară şi sesiunea extraordinară. Deci cine spune că nu se poate depune moţiune de cenzură în timpul vacanţei parlamentare este în afara Constituţiei". (sursa: ziare.com)
Amintim că premierul Ludovic Orban a anunțat că PNL va ataca la CCR demersul PSD de a depune o moțiune de cenzură în perioada vacanței parlamentare. Liderul liberalilor a precizat că este de părere că moțiunile de cenzură pot fi depuse doar în cadrul sesiunilor parlamentare, nu și pe parcursul celor extraordinare.
Orban: "Am luat decizia să declanșăm conflictul juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament privitor la depunerea acestei moțiuni de cenzură. Este fără precedent în 30 de ani. Gândiți-vă în ce hal de debandadă se află acest partid, PSD, să ajungă să facă ce nu s-a întâmplat în 30 de ani, să depui moțiune în vacanța parlamentară. Până acum toate moțiunile de cenzură care au fost depuse au fost în sesiunile parlamentare, nu în vacanța parlamentară. (...) Din punctul nostru de vedere, litera și spiritul Constituției duce la o concluzie foarte clară și anume că moțiunile nu pot fi depuse decât în sesiunea parlamentară, nu în vacanța parlamentară. Sesiunile extraordinare se convoacă în vacanța parlamentară. În Constituție nu se vorbește despre sesiune extraordinară, ci despre faptul că un parlamentar poate să voteze o moțiune în cadrul unei sesiuni parlamentare, nu sesiune extraordinară. Am și prezentat o argumentație în sensul ăsta. Sunt 2 luni de vacanță parlamentară vara și o lună iarna. La limită, termenele procedurale privitoare la o moțiune de cenzură sunt din momentul în care se depune maxim 5 zile, adică se depune astăzi, mâine se citește și după 3 zile se dezbate și se votează. Așadar, procedural este posibil ca o moțiune de cenzură să dureze 5 zile. Teoretic se pot depune în vacanțele parlamentare, având în vedere cele 90 de zile care există, 18 moțiuni de cenzură. Ce țară ar fi aia care din săptămână în săptămână s-ar putea depune moțiunea de cenzură, culmea, în vacanțele parlamentare".