Zilele trecute, președintele Xi Jinping a făcut un apel pentru încetarea risipei alimentare din China, apel difuzat de agenția presă de stat Xinghua și de postul de televiziune CGTN, apel în care problema este numită ”șocantă și tulburătoare” pentru țara comunistă.
”Deși China are rezerve de cereale pentru mai mulți ani, obținute din recoltele bune, este necesară conștientizarea unei crize alimentare. Impactul pandemiei Covid-19 de anul acesta ne-a dat semnalul de alarmă”, i-a avertizat Xi Jinping pe supuși.
Asta este a doua oară într-o singură lună când președintele chinez dă instrucțiuni privind rezervele de alimente ale țării sale, ceea ce face plauzibilă apropierea unei crize pentru anumite alimente în China.
La sfârșitul lunii iulie, Xi Jinping a efectuat o vizită de lucru în zonele agricole cultivate cu porumb din provincia Jilin, unde, după cum relatează Beijing Review, a spus: ”Cu cât ne confruntăm cu mai multe riscuri și provocări, cu atât mai mult avem nevoie de o agricultură stabilă și de asigurarea unei bune îngrijiri a grânelor”.
Pe 12 august, Administrația Națională a Alimentelor și Rezervelor Strategice din China a anunțat că achizițiile sale de grâu și rapiță au scăzut cu mult față de anul trecut, timp în care prețurile la alimente au ajuns (până luna trecută) să crească cu o medie de 10% față de aceeași perioadă din 2019. Carnea de porc, în schimb, a crescut cu 86%, în aceeași perioadă, conform datelor Biroului Național de Statistică.
Acest fapt este atribuit pierderii a 180 milioane porci ori 40% din totalul de capete la nivel national, din cauza pestei porcine africane de anul trecut și a focarelor noi, de anul acesta, după inundațiile care au afectat mare parte din China. Începute în prima parte a lunii iunie, indundațiile au afectat zonele fluviilor Yangtze, Huai și Râul Galben, unde se află regiunile cele mai importante pentru producerea cerealelor.
Anul acesta au fost lovite de inundații 27 de provincii, provocând pagube de peste 144.4 miliarde de yuani. Inundațiilor li s-au adăugat și valurile de insecte care au distrus bună parte din porumbul cultivat, ceea ce dus la creșterea prețului acestuia la cel mai mare nivel din ultimii 5 ani, în ciuda eliberării pe piața internă a unei cantități imense de porumb din rezervele naționale.
Desigur, marile rezerve valutare ale Chinei ar face puțin probabilă apropierea unei crize alimentare severe, dar insistența cu care Xi Jinping face referire la risipa de alimente din China e suspectă și amintește de motivele pentru care a fost introdusă ”raționalizarea” consumului de alimente în țara noastră și în alte țări comuniste care își ”puteau” hrăni fără probleme cetățenii – mai multe detalii AICI.