Intențiile Rusiei de a demara o campanie națională de vaccinare împotriva noului coronavirus, în octombrie ce vine, folosind un vaccin care nu a parcurs toate etapele de testare, a stârnit îngrijorare în rândul comunității științifice internaționale care își pune întrebări cu privire la metodele folosite de Moscova pentru a obține vaccinul într-un timp record, total nerealist, plasând mai degrabă pe primul loc prestigiul național, și nu siguranța cetățenilor, scrie nytimes.com.
Ministrul Sănătății, Mikhail Murașko, a precizat, sâmbătă, că autoritățile intenționează să vaccineze mai întâi personalul didactic și sanitar. El a mai spus că laboratorul care a dezvoltat vaccinul (cel mai probabil este vorba despre institutul moscovit de stat Gamaleia despre care am scris deja AICI) a accelerat testările și că deja așteaptă aprobările pentru a putea fi produs la scară largă.
În lume se lucrează în momentul de faţă la peste 100 de posibile vaccinuri menite să oprească pandemia de COVID-19. Cel puţin patru dintre ele se află în faza a treia de testare pe om, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, trei în China şi unul în Marea Britanie.
Rusia se numără printe țările care sunt nerăbdătoare nu doar să dezvolte un vaccin, ci să-l și administreze cât mai curând posibil. Vaccinul ar ajuta lumea să depășească criza sanitară care a ucis aproape 700.000 de oameni și să-și repare economiile grav avariate, dar mai ales ar reprezenta un important simbol de mândrie națională, mai scrie nytimes.com. Și Rusia a demonstrat deja că se află în cursă și că este dispusă să folosească cele mai neconvenționale metode de a câștiga (dar și cele mai lipsite de fair-play care indică o mentalitate anacronică de sorginte comunistă): hackeri care au atacat bazele de date ale laboratoarelor occidentale care încearcă dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.
Imunologul Anthony Fauci, vocea rațiunii științifice din Statele Unite cu privire la pandemia de COVID-19, și-a exprimat vineri îndoieli cu privire la siguranța vaccinurilor dezvoltate în prezent de Rusia și China.
"Sper cu adevărat că ruşii şi chinezii îşi testează vaccinurile înainte de a le administra", a declarat Fauci în timpul unei audieri în Congresul american.
CITEȘTE ȘI: Privilegiații erei COVID. Cum a fost ELITA RUSIEI vaccinată experimental anti SARS-CoV-2 încă din APRILIE